Brža i jeftinija legalizacija

Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje će, prema tvrdnjama predlagača, omogućiti bržu i jeftiniju legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Srbiji.

Četvoročlane i veće porodice imaće popust od 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadrata. Za sledećih 100 kvadrata umanjenje iznosi 60 odsto, koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadrata koji nisu ispunili socijalne uslove.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti.

Predviđena je i mogućnost da opština u ime i za račun podnosioca prikupi potrebnu dokumentaciju u postupku, a da podnosilac zahteva plati na rok od više godina. Uveden je i popust za plaćanje troškova legalizacije, koji u proseku iznose od 300 do 500 evra.

Novina je i smanjene roka važenja građevinske dozvole na pet godina u slučaju da nije dobijena upotrebna dozvola. Investitor će po isteku tog roka plaćati porez na imovinu kao da je objekat završen. Na njegov zahtev građevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar