Beograd nudi „Grad na vodi”

luka-x

Koliko će ono što su ponudili Direkcija za izgradnju grada, Urbanistički zavod i četiri privatne kompanije (Luka Beograd, MPC, Rudnap i Ist point) privući pažnju u konkurenciji tačno 2.687 izlagača, od kojih mnogi nisu žalili sredstava da svoje projekte predstave na što većem prostoru i na najatraktivnijim sajamskim lokacijama (posebno na samoj Azurnoj obali, a delom i na luksuznim jahtama) - biće jasnije već sutra, kad je zakazana javna prezentacija projekta ”Grad na vodi“ čuvenog arhitekte Danijela Libeskinda. Očekuje se i dolazak gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, čije ime se nalazi među učesnicima dva današnja događaja, konferencije ”Mega gradovi i održivi razvoj“ i sastanka gradonačelnika više od osamdeset svetskih metropola.Ako je suditi po onome čime su se na 20. jubilarnom Sajmu investiticija predstavili gradovi i kompanije iz 89 zemalja sa svih pet kontinenata, ponuda Beograda je sasvim ”u trendu“, jer sadrži tri najvažnije odrednice većine izloženih projekata: život pored vode, nove vizure i humani karakter novih naselja.

Utisak da će se i Beograd, i pored nešto skromnije sajamske prezentacije, naći u ”lap topovima“ oko 6.800 predstavnika investitora, stekli smo već prvog dana, kad je pred ekranima sa slikama i skicama ponuđenih projekata bila poprilična gužva. Osim glavnog aduta naše prestonice, Libeskindovog ”Grada na vodi“, pažnju su privukli i projekti ”Stari mlin na Dunavu“ (Ist point), ”kula bliznakinja“ Poslovnog centra ”Ušće“ (MPC) i stambeni kompleks u Višnjičkoj ulici (Rudnap), kojima je zajedničko baš to da su locirani uz dve velike evropske reke na kojima leži Beograd.

Direkcija za izgradnju grada ”markirala“ je sedam lokacija na nešto manje od 25 hektara atraktivnog građevinskog zemljišta: blokovi 52, 53, 20 i 11c u Novom Beogradu, Kumodraška, Ljubinke Bobić na Bežanijskoj kosi, ali i 8,4 hektara u Borči uz Zrenjaninski put. Na tom prostoru predvidjena je izgradnja ukupno 284.608 kvadrata, uglavnom stambenog prostora, odnosno oko 5.000 novih stanova.

To može da izgleda skromno u poređenju sa zaista impozantnim brojkama koje nudi projekat ”Grad na vodi“ (107 hektara i 2,5 miliona kvadrata stambeno - poslovnog prostora), iza koga stoji Luka Beograd, ali i pokazuje nespornu činjenicu da naša prestonica ima sve manje prostora za razvoj u okviru postojećih lokacija i da što pre mora da ”oslobodi“ prostor uz obalu svojih reka. Ako to ne učini, potencijalnim investitorima bi mogle veoma brzo da postanu interesantnije neke druge destinacije, u kojima su takođe prepoznali da budućnost pripada naseljima pored vode, sa humanim blokovima bez saobraćaja i interesantnim neboderima koji ce krasiti buduce gradske razglednice. Sajam ce biti otvoren do petka 13. marta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar