Beograd će graditi metro

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će narednih meseci biti utvrđene definitivne trase i određene sve tehničke karakteristike projekta izgradnje metroa.

Đilas putuje sutra u Moskvu gde će sa ruskim partnerima, između ostalog, razgovarati i o njihovom eventualnom učešću u izgradnji i finansiranju beogradskog metroa.

Prema ranijim najavama ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, Beograd bi u narednih sedam godina trebalo da dobije dve linije metroa ukupne dužine 14 kilometara.

Prva linija metroa išla bi, prema najavama, od Vukovog spomenika preko Tašmajdana, Skupštine, a onda preko Save do Fontane u Novom Beogradu, a druga linija od Kalemegdana, pored Skupštine, preko Prokopa do Autokomande.

Da beogradski metro treba da bude državni razvojni projekat odlučio je i Nacionalni savet za infrastrukturu, proglasivši ga trećim najznačajnijim projektom u Srbiji, posle puteva i železnice. Za ovaj posao, vredan nešto više od milijardu evra, pored Rusa, veoma su zainteresovani i Kinezi.

Đilas kaže da će partnere u projektu izgradnje metroa odrediti uslovi koji budu ponuđeni, kako finansijski, tako i kroz rokove izgradnje jer se na metro u Beogradu čeka 30 godina i „grad više nema vremena za gubljenje”.

Beograd, prema njegovim rečima, namerava da uz podršku Vlade Srbije obezbedi finansiranje te investicije u direktnim razgovorima sa predstavnicima zemalja koje su zainteresovane da finasiraju projekat po kreditnim uslovima boljim od tržišnih, a da zauzvrat njihove velike i svetski priznate kompanije budu graditelji metroa.

"Do sada smo takve razgovore započeli sa predstavnicima Kine i Rusije, a otvoreni smo i za sve ostale koji u ovakvom poslu nalaze svoj interes", rekao je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar