Banke same kupuju imovinu dužnika

Osnivanje sopstvenih firmi koje kupuju nekretnine pod aktiviranom hipotekom novi je trik bankara koji ne mogu da prodaju zaplenjenu imovinu neredovnih dužnika.

Dušan Uzelac, direktor portala kamatica.com objašnjava da zbog lošeg stanja na tržištu banke sve teže nalaze kupca za nekretnine koje su u sporu, pa imaju dodatni problem da naplate svoja potraživanja, čak i kada aktiviraju hipoteku.

"Prema našim zakonima, banka ne može biti vlasnik nekretnine pod hipotekom i zato joj je ograničen okvir raspolaganja po osnovu kreditnog duga, ali može da osnuje posebnu firmu, drugo pravno lice, koje bi otkupila nepokretnost pod hipotekom zaplenjenu od klijenta koji nije mogao da otplaćuje dugove banci. To nije ilegalno, a banka je formalno pravno korak bliže potencijalnom kupcu i naplati svog duga", kaže Uzelac.

On ističe da ovoj metodi banke, ipak, uglavnom pribegavaju kada je reč o naplati kredita datih privredi, a retko stanovništvu. Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine Alka potvrđuje da stanje na tržištu nekretnina ne ide na ruku ni bankama, ni građanima.

"U Srbiji, pre svega, ne postoji praksa kupovine stanova na aukciji jer se smatra da je to nešto tuđe. Banke su onda u problemu da prodaju stanove i sve češće za to angažuju agencije ili čak osnivaju sopstvene službe koje bi se time bavile", kazala je Lazarevićeva.

Ona, međutim, nema saznanja da banke preko „ćerki-firmi“ otkupljuju nekretnine kojima raspolažu po osnovu aktiviranih hipoteka, ali ističe da građani sve češće sami prodaju svoje stanove da im ih ne bi banka oduzela.

I mada je na sajtovima banaka i po novinama sve više oglasa za prodaju nepokretnosti, bankari ističu da je aktiviranje hipoteka dužnika za stambene kredite izuzetak.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, ističe da se kašnjenje po kreditima u toj banci kreće u prihvatljivim okvirima, pri čemu su korisnici stambenih kredita najredovnije platiše.

"Od početka 2009. ukupno je pokrenuto 12 postupaka, od čega je četiri postupka aktiviranja hipoteka pokrenuto ove godine. Ta brojka je prihvatljiva ako imamo u vidu činjenicu da je Sosijete ženeral banka odobrila preko 6.000 stambenih kredita", naveo je Rebić.

Da su im korisnici stambenih zajmova najrevnosniji klijenti, potvrđuju i u banci Inteza, napominjući da je „procenat aktiviranih hipoteka u poslednjih pet godina zanemarljivo mali i iznosi oko 0,4 odsto“, dok su od početka ove godine pokrenuli tek dva postupka naplate iz nepokretnosti na kojoj je konstituisana hipoteka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar