Aleksinac

Aleksinac je grad i sedište opštine Aleksinac u Nišavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 17171 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 17030 stanovnika).

Demografija

U naselju Aleksinac živi 13687 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,0 godina (37,9 kod muškaraca i 40,1 kod žena). U naselju ima 5791 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,94.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Opstina Aleksinac

Opština Aleksinac je jedna od ukupno devet opština Nišavskog okruga u Centralnoj Srbiji. Prema popisu iz 2002. godine u opštini živi 57.749 stanovnika (1991. je bilo 61.968 stanovnika). Prosečna gustina naseljenosti iznosi oko 82 stanovnika po km².

Dve trećine opštine je pretežno poljoprivredno zemljište, a jedna trećina brdsko-planinsko zemljište. Aleksinačka kotlina, ravničarski deo je u dolini Južne Morave i Moravice i prostire se pravcem severozapad-jugoistok. Oivičena je Ozrenskim planinama sa severoistoka i Malim i Velikim Jastrepcem sa jugozapada. Najviši vrh je Leskovik 1174 m na planini Ozren.

Polozaj

Teritorija opštine Aleksinac se nalazi na tromeđi između Niša, Kruševca i Sokobanje. Ukupna površina opštine iznosi 707 km²,od kojih je 65 posto obradivo ravničarsko zemljište, dok je ostalih 35 posto brdsko planinskog karatera[1]. Opštinom dominira Aleksinačka kotlina okružena planinama Ozren na severu i istoku (planinski vrh Leskovik) dok se na zapadnoj strani protežu Mali i Veliki Jastrebac. Opštinom protiču tri reke:Turija,Južna Morava i Sokobanjska Moravica koja kod sela Bovna gradi Bovansko jezero. Opština Aleksinac se graniči sa niškom gradskom opštinom Crveni Krst i opštinom Merošinom na jugu, sa opštinom Ražanj na severu, Kruševcem na zapadu, Svrljiškom opštinom na jugoistoku i opštinom Sokobanja na severoistoku.

Saobraćaj Opštinom Aleksinac prolazi auto put Beograd-Niš, koji je deo evropskog koridora E75.

Železnička pruga Beograd-Niš-Skoplje-Solun

Regionalni putevi Kruševac-Niš i Aleksinac-Sokobanja

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar