Agenti samo uz licencu

Tržište nekretnina u Beogradu, otkad se spontano formiralo 1990. godine, potpunio je neuređeno. U njemu ima mnogo lova u mutnom, prevara, nesigurnosti i za prodavce i za kupce i za posrednike. Zato je nedavno formirano Udruženje porednika u prometu nekretninama sastavilo Nacrt zakona, koji bi u ove poslove, u kojima se obrću milioni evra, trebalo da uvede neka pravila.

Beogradsko tržište nekretnina je iz godine u godinu u sve većoj ekspanziji. Kako ono raste i razvija se, tako se, zbog nedostatka zakonske regulative, nesigurnost svih aktera povećava.

OBAVEZNA OBUKA ZA AGENTE
-- Potrebno što pre zakonski urediti tržište nekretnina, jer je to u interesu svih, prodavaca, kupaca, posrednika i države, koja bi na taj način mogla da ima uvid i kontrolu nad tržištem nekretnina - kaže za „Blic” Tomislav Sekulić, vlasnik agencije „Evropa Exkluziv” i predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama, koje okuplja 35 agencija .
Udruženje posrednika u prometu nekretninama napravilo je nacrt zakona i predstavilo ga javnosti krajem decembra na Sajmu nekretnina.
- Suština ovog predloga je da se uvede red među onima koji se bave prometom nekretnina, tako što bi se se izdavale licence za rad. Licencirani agent morao bi da prođe prethodnu edukaciju, odnosno da usvoji osnovna znanje iz oblasti trgovine, arhitekture, obligacionih odnosa i komunikacije sa ljudima - objašnjava Sekulić.
Prema tom predlogu, koji će na javnoj raspravi biti krajem meseca u Privrednoj komori Beograda, za rad u posredovanju nekretninama agencija mora da ima odgovarajući poslovni prostor gde može da prima klijente. Mnoge od, kako se procenjuje, čak 5.000 agencija u gradu nema svoj poslovni prostor, a „domaćica koja meša ručak i prodaje stan” već je postala sinonim „divljeg” agenta u Beogradu.
- Mi želimo da Srbija dobije zakon o nekretninama da bi se uveo red, da bi agencije prestale da budu sinonim za prevarante i da bi se, unutar našeg posla, upravo očistili od prevaranata - kaže Sekulić.
ZABORAVLJENI PREDLOZI
Postojali su i ranije pokušaji da se tržište nekretnina zakonski reguliše, ali nijedan nije otišao dalje od fioke pomoćnika ministra finansija, gde se „zaglavio”.
Prvi zakonski predlog uradile su 2001. godine dve beogradske, jedna novosadska i jedna niška agencije. Tada se pričalo da su „gazde” tih agencija htele, zapravo da pomoću nje ugase konkurenciju, predloživši da se za osnivanje agencije mora položiti 100.000 tadašnjih maraka.
- Naša ideja ne ide u tom pravcu. Kakva je zaštita klijenta ili države ako neko položi, na primer, sto hiljhada evra, a izvrši milionske prevare. Naša je ideja da svaka agencija mora da bude osigurana kod izabranog osiguravajućeg zavoda. Na taj način je zaštićen klijent koji će moći da se kod osiguranja naplati ukoliko ga agencija ošteti - objašnjava Sekulić.
Drugi zakonski predlog pojavio se 2004. da bi ostao „zagubljen u fioci”. Ovo je treći pokušaj agenata da naprave i državnim organima predlože zakon o prometu nekretninama. Kada će država „imati vremena” da se bavi ovim zakonom za sada je neizvesno. Izvesno je samo da on spada u jedan od obaveznih zakona koje Skupština Srbije treba da donese kako bi se približila regulativama Evropske unije.
Najskuplje u centru i Novom Beogradu

U Beogradu cene stanova po kvadratu kreću se od 750 pa do više od 2.500 evra, u zavisnosti od lokacije, a tendencija povećanja vrednosti stambenog prostora se i dalje nastavlja. Najtraženiji stanovi su u najužem centru grada koji se prodaju po ceni od 2.500 evra po kvadratu.
Cene stanova u Novom Beogradu su već slične onima u centru grada i kreću se oko 2.000 evra po kvadratu, a porasla je i vrednost nekretnina u širem gradskom jezgru, tako da se stan na Vračaru i Dorćolu prodaje od 1.800 do 2.000 evra po kvadratu.
nPotražnju, a samim tim i porast cena, zabeležili su i stanovi na Banovom Brdu i Košutnjaku i njihova cena iznosi oko 1.800 evra po kvadratu pa naviše.
nZa stanove u izgradnji, sa građevinskom i upotrebnom dozvolom, koji su uknjiženi, a nalaze se na atraktivnoj lokaciji poput Dedinja, cena se kreće od 1.500 do 2.000 evra u zavisnosti od kvadrature, spratnosti i kvaliteta.
nStanovi su u naseljima na krajnjem obodu grada poput Sremčice, Višnjice, Koteža, Padinske Skele, Kumodraža i Zemun Polja i kreće se od 750 do 800 evra po kvadratu.
Ekspanzija još tri godine
U Beogradu cene kvadrata stanova rastu, jer je ponuda veoma loša, a potražnja ogromna. Tako će biti, po mojoj proceni, još tri godine. Tržište će se stabilizovati u trenutki kad bude izgrađeno još oko 500.000 kvadrata stambenog prostora - kaže Tomislav Sekulić, predednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

4 komentara na “Agenti samo uz licencu”

  1. Dragan Jovanovic says:

    onda bi prvo tebe trebalo ocistiti Tomo Sekulicu.Prodavao si stanove u Brace Jerkovic po tri puta,svesno,od onog starog investitora,profesora.Jedini si imao eskluzivno pravo na prodaju,bio si na svakoj kapari i prodavao tri puta jedan isti stan i ti nama sada pricas prevaranti ovo,ono…Tesko nama kad si nam ti predsednik.

  2. simonida zivkovic says:

    hahahaaaa……… ovo nam sad prodaje Toma postenje , covek koji godinama nije placao porez , i nosio virmane spremne za uplatu ako ga uhvati finansiska da kaze da je bas krenuo da plati porez…….. i tako porez nije placao godinama ……..

  3. dragan says:

    a oce li se kod tebe polagati Tomo ?i ko si EKSPERT za nekretnine,ili magistar i gde si ti dobio licencu? znamo se mi dobro svi koji smo u tom poslu godinama,i agencije i divlji agenti[samostalci]

  4. Jadranka Borak Arnautovic says:

    Super je to što će mi neki kvazi stručnjaci uzeti novac za brošure,predavanja,licencu?..,pored moga višegodišnjeg iskustva u posredovanju prodaje nekretnina,hvala bogu bez mrlje u radu!

Ostavi komentar