„Pametna zgrada” na Terazijskoj terasi

„Pametna zgrada” u Balkanskoj ulici broj 2, na Terazijskoj terasi, posle tri godine od početka gradnje, privodi se kraju. Zdanje od 24.000 kvadrata, koje se kaskadno spušta od hotela „Moskva” do Ulice kraljice Natalije, ozidano je, sprovedene su sve instalacije, u toku je postavljanje kamene fasade, a ceo posao treba da bude gotov ovog proleća, kako piše Blic.

- Zgrada je trebalo da bude gotova u avgustu prošle godine, ali smo imali odlaganja zbog vremenskih uslova. Sada sve ide savršenim tempom i veoma brzo ćemo završiti objekat. Prve korisnike zgrade uselićemo do leta - kaže za „Blic” Dragan Praštalo, izvršni direktor firme „Mali kolektiv” koja je, zajedno sa „Euro Trade Belgrade” d.o.o., investitor zgrade u Balkanskoj ulici.
„Pametna zgrada” trebalo bi, prema projektu profesora Arhitektonskog fakulteta Slobodana Rajovića i Zorana Nikezića, da bude reprezentativno zdanje u centru grada.
Ono po čemu se zgrada u Balkanskoj razlikuje od drugih u gradu je epitet „pametna zgarada”.
- Teško je objasniti šta je to „pametna zgrada”. Postoje tri koncepta-definicije „pametne zgrade” i sva tri su „ugrađena” u B2. Ona će štedeti energiju jer će se tehnološki omogućiti racionalno trošenje energije, zatim ona će biti veoma udobrna i komforna za korisnike koji će putem daljinskog upravljača moći da, na primer, pale i gase svetlo i druge električne uređaje u stanu, i treće, stanari će u svakom delu svog stana, u bilo kojoj prostoriji, moći da pristupe Internetu, tv programu, telefonskoj vezi- kaže Praštalo dodajući da će im to omogućiti „male identične utičnice” dosad ne viđene kod nas.
- Pametna zgrada neće biti hotel, ali će imati i recepciju i mogućnost da svi njeni korisnici zatraže najraznovrsnije usluge. Od usluge čišćenja stana do keteringa. Postojaće 24-časovno dežurstvo u Komandnoj sobi gde će se nadgledati rad svih sistema - objašnjava Praštalo.
Zgrada u Balkanskoj 2 ulazi u završnu fazu. Dnevno se malteriše 800 kvadrata, vrstom maltera koji je skuplji ali zato ne mora dugo da se suši. Ubrzo će i faza montaže opreme: sanitarija, parketa, stolarije...Kad sve bude gotovo, prilazi zgradi trebalo bi da budu popločani kamenom, a parkovski deo uređen u dogovoru sa Gradskim zelenilom. Ovih dana Beograd put treba da asfaltira i pristupnu saobraćajnicu podzemnoj garaži iz Ulice kraljice Natalije. Cela investicija koštaće nešto više od 25 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “„Pametna zgrada” na Terazijskoj terasi”

  1. Jelena Mitrovic says:

    Interesuje me da li imate stanova na prodaju. Dolazim u aprilu u Beograd pa bih pogledala. Hvala Vam unapred za odgovor i pozdrav iz Svajcarske, Jelena Mitrovic

  2. ts says:

    Poštovana Jelena,

    Mi se ne bavimo prodajom nekretnina, već samo oglašavanjem. Predlažem da pogledate u našoj bazi oglasa http://bgnekretnine.net/nekretnine.php, i možda pronađete nešto što Vama odgovara.

Ostavi komentar