Zašto država prodaje 146 vila i stanova?

Vlada je pre mesec i po odlučila da iz Društva za iznajmljivanje nekretnina "Dipos" izuzme 146 nepokretnosti i preda ih u nadležnost republičkoj direkciji za imovinu. Cenu nekretnina koje će biti prodate javnim nadmetanjem određivaće Poreska uprava. Kad je reč o inostranstvu, u planu i prodaja jedne državne zgrade u Parizu, a u Londonu bivše JAT-ove poslovnice, koja je prazna već šest godina.

Kao i svuda u svetu, i u Beogradu su luksuzne kuće na prestižnim lokacijama, koje obezbeđuju bezbednost i privatnost, najskuplje na tržištu.

Moderna vila na Senjaku, površine preko 500 kvadratnih metara, urađena po najvišim standardima, čeka kupca. Kako se otvara sve više stranih firmi, a njihovi predstavnici žele visok komfor stanovanja, ne bi trebalo da bude problem da nađe kupca.

"Na Senjaku i Dedinju svakom investitoru je važno da sačeka pravog kupca i da ne žuri sa prodajom nego da sačeka nekoga ko će moći da plati cenu za taj luksuzni objekat", kaže Aleksandar Jugović iz agencije za nekretnine "Eurorent" iz Beograda.

I država je odlučila da proda 146 nekretnina koje, kažu, nisu u funkciji u zemlji ili inostranstvu.

"Pretpostavljam da postoji određena analiza i procena zašto se to radi, da li iz nekih ekonomskih razloga ili ko je bolji upravljač i tako dalje, mislim da je to pitanje za Direkciju", kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja.

Međutim, odgovor Direkcije za imovinu na pitanje šta će biti s nepokretnostima koje su preuzeli od Društva za iznajmljivanje nekretnina – nismo dobili. I iz "Diposa" smo, umesto sagovornika, dobili šturi, pisani odgovor, u kome se navodi da je odlukama Vlade od 3. novembra, odnosno 29. novembra, 118 stanova, odnosno 28 vila, prebačeno u nadležnost Direkcije.

"Svako postavljeno lice koje u ime i za račun Republike Srbije upravlja i raspolaže tom imovinom dužno je da na prvi poziv javnosti stavi na uvid postupak, odnosno proceduru kojom će se raspolagati tom imovinom, u suprotnom postojaće senka sumnje", kaže Ivan Simić iz advokatske kancelarije "Ivan advokat".

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić kaže da je Vlada 2012. godine donela zaključak da se veliki broj nekretnina koje koristi "Dipos" ne vrati u restituciju, zbog toga što služe za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava.

"Sada vidimo da je donet zaključak da mnoge od tih nekretnina ne služe za te potrebe i da se mogu prodavati. Smatramo da te nekretnine prevashodno treba upotrebiti u postupku restitucije i u postupku rešavanja zaštićenih zakupaca pa tek onda pustiti na slobodno tržište", kaže Antić.

Konačnu odluku o prodaji 146 državnih nepokretnosti Vlada donosi u januaru.

Reč je o 28 vila u ulicama Beogradskog bataljona i Pere Todorovića i 118 stanova na Banovom brdu, koje zakupljuju oni koji su sa prostora bivše SFRJ izbegli devedesetih. Otuđenje tih nekretnina biće u postupku javnog oglašavanja, sa početnom kupoprodajnom cenom koju bi trebalo da utvrdi Poreska uprava. Novi vlasnici preuzimaju i obavezu prema zakupcima, do isteka ugovora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar