Zakon o proceni vrednosti nepokretnosti do kraja 2015. godine

Pripremljen je Nacrt zakona o proceni vrednosti nepokretnosti, o kojem će uskoro početi javna rasprava, najavio je danas pomoćnik ministra finansija Srbije Zlatko Milikić.

On je u Privrednoj komori Beograda Srbije predstavio Strategiju za rešavanje problematičnih kredita, za čije sprovođenje su, kako je istakao, neophodni novi propisi o proceni vrednosti nepokretnosti, kao i izmene nekih poreskih zakona.

Milikić je objasnio da će procenitelji vrednosti nepokretnosti morati da se obučavaju za taj posao i da imaju licence.

- Za spovođenje Strategije o rešavanju problematičnih kredita važno je što su usvojene izmene Zakona o hipoteci, a biće potrebne i izmene Zakon o stečaju - kazao je Milikić.

Zamenik generalnog direktora Sektora Narodne banke Srbije za kontrolu poslovanja banaka Darko Stamenković je ukazao da su od 2008. godine u porastu problematični krediti.

On je ocenio da su slabi rezultati trgovanja problematičnim krditima privrede, odnosno ustupanja tih kredita agencijama ili zainteresovanim firmama, i da su se na taj način banke oslobodile teško naplativih kredita u vrednosti 60 milijardi dinara.

Procene su da je ukupna vrednost problematičnih kredita u Srbiji oko 3,6 mlrd EUR.

Stamenković je rekao da će NBS do kraja godine razmatriti mogućnost da banke ustupaju i problematične kredite građana i da bi u tom slučaju korisnici kredita bili maksimalno zaštićeni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar