Za život u centru Beograda spremite veću sumu novca

Ako vam je želja da živite u Beogradu, u svom stanu i to u strogom centru grada, naša poruka vam je – spremite novac, a ako su vam finansijske mogućnosti skromnije, moraćete da se naoružate strpljenjem. U serijalu o ponudi nekretnina i cenama u prestoničkim opštinama, nakon Voždovca, Novog Beograda... stigli smo do takozvanog “kruga dvojke”, odnosno Opštine Stari grad. Istovremeno ćemo se dotaći i tržišta nekretnina na susednim gradskim opštinama, jednako atraktivnim, a to su Vračar i Savski venac.

Stari grad – kvadrat u proseku oko 1.800 evra

Stari grad popularno zovu “krug dvojke”, jer po obodu ove opštine kruži tramvaj broj 2 i to je najuži centar, gde su mahom nastanjeni “stari Beograđani”, odnosno porodice koje generacijama unazad tu žive. Prostire se na oko 700 hektara i ima oko 50.000 stanovnika.

Ovu opštinu krase i park Kalemegdan, Skadarlija, zatim Terazijska česma, Andričev, Kosančićev venac… a evo koliko vam para u proseku treba za kvadratni metar stambenog prostora u tim delovima.

Ako hoćete da živite kod Skadarlije, čuvene beogradske boemske četvrti, spremite se da iz džepa izvadite u proseku 1.751 evro za kvadrat stana. To znači da vam za stančić od oko 30 kvadrata treba oko 52.000 evra. Stanovi na Andrićevom vencu u proseku koštaju 1.922 evra po kvadratu, dok je prosečna cena na Kosančićevom vencu 1.908 evra.

Za slučaj da ne pristajete na ništa manje od Knez Mihajlove ulice ili glavne gradske pešačke zone, spremite se da kvadrat tu platite 2.687 evra u proseku, dok je jeftinije na Dorćolu, 1.674 evra ili kod Londona – 1.843 evra.

Na Vračaru kvadrat od 1.800 evra

Vračar je nesumnjivo deo grada koji je zadržao, uslovno rečeno, stari beogradski šmek i čija popularnost nikada ne pada. U ovom delu Beograda koji se prostire na 292 hektara i koji naseljava više od, zvanično, 56.000 stanovnika, dominira Hram Svetog Save. Kad je reč o stanovima, najviše ima stare gradnje, a generalno, prosečna cena kvadrata, u koju ulazi i stara i novogradnja, kreće se oko 1.826 evra po kvadratnom metru. A evo i kako se kreću cene oko Hrama i drugih delova ove opštine.

Kod Hrama Svetog Save, prosečna cena kvadrata je i veća, pa iznosi 2.081 evro. Tako je u ovom kraju, za stan od 30 kvadrata u proseku je potrebno odvojiti više od 62.000 evra. U Krunskoj je kvadrat nekoliko evra skuplji, a prosečna cena mu je 2.086 evra, a Gradić Pejton košta 1.885 evra po kvadratnom metru stambenog prostora. Kod Kalenić pijace je jeftinije i kvadratni metar prostora iznosi 1.856 evra, dok je kod Karađorđevog parka cena 1.855 evra za kvadrat. Još jeftinije je u delu Maksima Gorkog, gde je prosečna cena kvadrata 1.429 evra, a u ulici Gospodara Vučića je 1.452 evra. Novogradnja u ovom delu grada je veoma popuarna i tražena, a karakteristična je po veoma luksuznim stanovima.

Savski venac – kvadratni metar stana 1.700 evra

Na ušću Topčiderske reke u Savu smeštena je opština Savski venac, na svojih 15,8 kvadratnih kilometara. Oni koji bi da tu žive, morali bi u proseku za kvadrat da izdvoje 1.714 evra.

Oni koji bi da žive na elitnom Senjaku, trebalo bi da računaju na to da je prosečna cena kvadrata 1.720 evra. Recimo, kada je reč o stanovima, na Dedinju je prosečna cena kvadrata 1.889 evra. Ono što je karakteristično za Senjak i Dedinje, a što bi trebalo da zanima one sa dubljim džepm, jeste što u tom kraju mogu da se kupe i kuće, ali i luksuzne vile od nekoliko miliona evra. Cenu kuća i vila na Senjaku ali i na ništa manje „fensi“ Dedinju, drži to štu su relativno blizu centru, ali što su opet u mirnom rezidencijalnom kraju. Takođe, ovo su naselja gde žive brojne ugledne ličnosti, domaći političari, strane diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija... To, naravno, ne znači da za prosečne građane nema mesta.

Može i još jeftinije...

Ako vam deluje kao da su cene kvadrata u ovim naseljima previše visoke, imajte na umu prostu jednačinu – prosečnu cenu čine i niže i više cene. Ako ste uporni, možete da naletite na stan baš po vašoj meri i pristojnoj ceni, a u redovnoj ponudi možete naći, primera radi staru gradnju u lošijem stanju ili stan u Krunskoj ulici u suterenu ali po veoma pristupačnoj ceni. Lošije stanje će vam dati neko vreme da “pregrupišete” svoje finansije. Tako možete da kupite stan koji nije “tip-top”, pa da ga fazno dovodite u bolje stanje u skladu s tim kad skupite dovoljno novca za renoviranje. Tako ćete ipak dobiti svoj savršen dom na ovom lepom mestu, a da ne morate platiti sve odjednom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar