Za rušenje 1.500 do 2.000 objekata u poplavljenim opštinama

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić kaže da je u poplavljenim opštinama koje je obišao od 1.500 do 2.000 stambenih objekata za rušenje.

Ilić je rekao da je obišao više od 80 odsto poplavljenih opština.

- Vlada Srbije će početi sanaciju kuća i izgradnju novih zdanja za one koji su ostali bez krova nad glavom. Do zime će svi dobiti svoje domove - rekao je Ilić.

On je podsetio da su premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije zauzeli stav da to mora da se uradi, dodajući da je potrebno malo strpljenja jer ne može sve odjednom ali da će svi dobiti krov nad glavom.

Prema rečima Ilića, lokalne samouprave će obezbediti lokacije gde će se zidati kuće i priključke na komunalnu infrastrukturu.

Ministar ističe da su nabavljene mašine za sušenje kuća da bi sanacija mogla da krene što pre i ocenjuje da će u velikom poslu obnove biti pokrenuta lokalna gradjevinska operativa.

Objekti će biti razvrstani u šest kategorija u zavisnosti od stepena oštećenja, pri čemu će za prvu i drugu biti reč o manjem obimu radova, dok će za treću, četvrtu ili petu neophodan projekat sanacije, posebno za petu, gde će biti svrstani objekti sa oštećenjima na konstruktivnom sistemu.

Za kuće u šestoj kategoriji, kako dodaje list, spasa nema - ta zdanja su uništena, sklona padu ili su već pala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar