Za milion kupio hotel, ne i terasu

Kragujevac - Milorad Božović iz Bumbarevog pokušava da dokaže da je kupujući hotel "Kragujevac", kupio i terasu tog hotela.

Milorad Božović iz Bumbarevog brda kod Knića sedam godina se spori sa gradskom upravom Kragujevca ne bi li dokazao da je pre devet godina, kupujući za oko milion evra hotel "Kragujevac", površine oko 5.000 kvadratnih metara, kupio i terasu tog hotela.

Rođak vlasnika i direktor hotela Dragan Simović je izjavio da je Božović, koji godinama živi i radi u Švedskoj, u rekonstrukciju hotela uložio između dva i po i tri miliona evra, ali da ne može da završi investiciju i uredi terasu, koja je decenijama bila omiljena letnja bašta Kragujevčana.

"Neverovatno je da devet godina posle privatizacije i posle podnetih svih dokumenata, rešenja i građevinskih i urbanističkih, mi ni danas nemamo pravno rešenje da terasu-letnju baštu uredimo, jer je grad prvobitno izdao dozvolu, da bi je kasnije opozvao", rekao je Simović.

Podsetivši da je početkom 60-ih godina prošlog veka, izvršena eksproprijacija zemljišta i da je tadašnje hotelsko preduzeće, čiji je osnivač opština, platilo naknadu privatnim vlasnicima, Simović tvrdi da su umeđuvremenu "nestala" dva-tri ugovora, te da je Božović našao njihove potomke i platio im naknadu za ekspropiijaciju od pre pet decenija.

"Osnovni sud je, u prvostepenom postupku, presudio u našu koristu, međutim, grad se žalio i sad je predmet pred Apelacionim sudom", rekao je Simović i ocenio da gradska uprava otvorenom opstrukcijom sprečava završetak investicije.

Negirajući da grad opstruiše završetak ulaganja, član gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljevcć u izjavi je rekao da gradska uprava samo želi da uredi imovinske odnose. On objašnjava da je svojevremeno ekspropiisano zemljište dato hotelu na korišćenje, ne i u vlasništvo, kao i da je parcela, na kojoj je izgrađen hotel, u katastar upisana posle avionskog snimanja 2006. godine.

"Parcela od 50 ari, na kojoj je izgrađen Hotel u katastru je formirana tek posle avionskog snimanja, tako da ranije nikadu nije bila formirana kao parcela za potrebe hotela, a još manje su imovinski odnosi bili razrešeni", rekao je Vasiljević.

On naglašava, da su terasa hotela, kao i parkiralište ispred tog objekta na gradsko-građevinskom zemljištu, te da su to problemi koje vlasnik mora da reši, a ne grad, jer jer je Hotel sada privatno preduzeće.

"Grad ima krajnje jasnu nameru da uredi imovinske osnove i ja nemam nameru da bilo kog od mojih saradnika-činovnika sutra šaljem na robiju zato što je jednom privatniku omogućio da dođe do 30 ari gradsko građevinskog zemljišta", rekao je Vasiljević.

Na pitanje, kako van suda rešiti problem, imajući u vidu da je privatizacija tog hotela, jedna od retkih uspešnih primera u Kragujevcu, Vasiljević je odgovorio "ponuda je vrlo jasna".

"Postoje jasni parametri, cenovnik za svaku lokaciju šta može da se gradi, koliko može da se gradi. Kako je to već izgrađeno zemljište, neka uslovna procena je da bi mogao zemljiste da kupi po ceni od oko 40.000 evra po aru", rekao je Vasiljević.

Terasa hotela, kao i parkiralište ispred tog objekta je na gradsko-građevinskom zemljištu, tako da su to problemi koje vlasnik mora da reši, a ne grad, jer jer je Hotel sada privatno preduzeće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar