ZA I PROTIV REFINANSIRANJA Kako da olakšate otplatu stambenog kredita

Pre pet godina kamatna stopa na stambene kredit. Pre pet godina kamatna stopa na stambene kredite bila je šest odsto. Sada duplo manja - tri odsto. Refinansiranje izgleda kao najbolja opcija. Da li je tako?e bila je šest odsto. Sada duplo manja - tri odsto. Refinansiranje izgleda kao najbolja opcija. Da li je tako?

- Pre šest godina uzeo sam kredit od 30.000 evra na period otplate od 360 meseci, sa kamatnom stopom od šest odsto, mesečna rata kredita iznosila je 181 evro. Stan je koštao 38.000 evra, a ja sam imao osam hiljada za učešće - priča Marko. P iz Beograda.

Otplatio je za šest godina 3.000 evra, te je iznos glavnice spao na 27.000 evra.

- U drugoj banci mi nude kamatnu stopu 3,2 odsto. Odnosno, mesečna rata iznosi čak 40 evra manje - 141 evro. Ukoliko bi se sračunali period otplate koji je sada 288 meseci i mesečna ušteda od 40 evra, imali biste uštedu od čak 11.520 evra - kaže Marko, ali se i dalje dvoumi.

Zašto je nesiguran?

Pod jedan, tu su troškovi refinansiranja. Kada je reč o naknadi prevremene otplate, ona je do jedan odsto.

Prema rečima Dušana Uzelca sa sajta kamatica.com , papirologija je ono što muči, jer je procedura - kao nov kredit.

- Proverava se kreditna slika, upis hipoteke, izdavanje lista nepokretnosti, procena vrednosti nepokretnosti i još dosta drugih stvari koje čine da i uprkos uštedi od nekoliko hiljada evra čovek odustane zbog tone papira - kaže Uzelac.

Ljudi imaju različite specifičnosti u svom ugovoru.

- Klijent koji ima zadovoljavajuće prilive i koji zadovoljava banku, može da dobije povoljniju ponudu od banke. Uvek savetujem refinansiranje u matičnoj banci - kaže Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Ono što bankari savetuju jeste da se refinansiranje kredita gotovo sigurno isplati - ako niste otplatili više od pola kredita.

- U prvim godinama otplate veći deo mesečne rate ide na kamatu dok glavnica manje-više miruje - objašnjavaju bankari.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar