Vršac: Nekretnine sve jeftinije, a potražnja mala

Cene na tržištu nekretnina najniže su u poslednjih 10 godina, kamate na stambene kredite sve povoljnije, a ponuda nekretnina je dobra, pa bi se moglo zaključiti da je ovo pogodan trenutak za kupovinu kuće ili stana. Ipak, prodaja ne ide tako lako u svim sredinama, jer je ponuda mnogo veća od potražnje, a na to u najvećoj meri utiče kreditna sposobnost građana. Tako je i u Vršcu.

Kupovina nekretnine bitna je stavka u životu svakog čoveka, i pre konačne odluke dobro se razmatraju sve opcije. Za malu sredinu, kao što je Vršac, ponuda je prilično velika i na tržištu se svakodnevno nađe od dve do tri nove nekretnine, ali je potražnja u odnosu na prethodne godine opala za oko 30 odsto. Podjednako se nude i kuće i stanovi, a kada bi kupovali, Vrščani bi se podjednako odlučivali za obe opcije.

Jedna gospođa u trećem dobu radije bi kupila kuću, objašnjava: "zato što sam ja vezana za kuću, i imam jednu ovde u Vršcu i stan u Beogradu, i iako je kuća veoma stara, ima mnogo više prednosti"

"Uzeo bih ipak stan, zato što zahteva manje rada. Kuća traži velikog gazdu i ima dosta troškova", kaže jedan stariji Vrščanin

"Pre bih uzeo stan, jer sam mlađi i pre bih išao u neki veći grad nego u selo , odnosno ruralna područja", ističe jedan mladić, dok njegov stariji sugrađanin kaže da stan ne bi uzeo nikada, ni novi ni stari: "Tako bih se osećao kao u zatvoru. Kuća je ipak kuća, pa neka je i ovolišna", dodaje uz osmeh.

Jedna od većih dilema jeste i da li kupiti staru ili novu gradnju, posebno kada su u pitanju stanovi, ali Vrščane više brine kvalitet gradnje, od malverzacija kod kupovine novih stanova do kojih je dolazilo u nekim drugim sredinama.

"Novogradnja svakako, zbog modernijeg izgleda. Stara gradnja samo ako se malo renovira i uredi", kažu mladi, ali se oni sa malo više godine ne slažu: "Novogradnja je dobra, samo zato što je novo, ali mislim ipak da ovo što se danas gradi nije istog kvaliteta kao nekada. Zato ipak - staro".

U agencijama kažu da je realno trenutno veća potražnja za stanovima, zbog njihove pristupačnije cene koja odgovara kreditnoj sposobnosti građana, kao i da se podjednako kupuju i stari i novi stanovi.

"Ponavljam, Vršac je jako mala sredina, i naši investitori nemaju iza sebe neke negativne trendove. Za dvadeset godina koliko postoji agencija nismo nikada imali slučajeve duple prodaje nekretnina recimo, i ko god potpiše ugovor o kupoprodaji, za stanove u predizgradnji, izgradnji ili za gotov stan, dobija uknjiženu nekretninu u roku predviđenom ugovorom", navodi Zlatica Stojanović, agent prodaje u vršačkoj agenciji "Bole nekretnine".

Cene nekretnina opale su u poslednjih par godina, ali ne drastično, i dalje su prilično visoke. Za metar kvadratni stana u Vršcu treba izdvojiti od 500 do 1000 evra, a kuće u gradu prodaju se po ceni od 20 do čak 200 hiljada evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar