Vikendice na dan

Desetine hiljada Beograđana na obodu prestonice ima vikendicu. Najveći broj nekretnina za odmor tokom većeg dela godine zjapi prazno. Od pre nekoliko godina preduzimljivi vlasnici su se dosetili kako da na njima zarade neki dinar.

Na portalima za rentiranje i prodaju nekretnina pojavili su se oglasi za izdavanje vikendica na dan. Dnevni provod, s noćenjem na Avali, Kosmaju ili u Grockoj, košta oko 20 evra. Ukoliko je kuća luksuznije opremljena, cena može biti i za deset evra viša.

Ova vrsta turizma još uvek je u sivoj zoni ekonomije - nema poreza, nema ni računa. Sve je na bazi dogovora vlasnika i zainteresovanog građanina koji želi da se opusti u zelenoj oazi, daleko od gradske gužve. Za višednevni boravak može i da se cenka.

Prema rečima agenata za nekretnine, izdavanje vikendica tek očekuje "bum".

- Veliki broj Beograđana ima vikendice na obodu prestonice i na Fruškoj gori, koje su zidali njihovi roditelji. Oni ih sada retko kad posećuju i predstavljaju im trošak, od održavanja do poreza - priča Aleksandar Milić, agent za nekretnine. - Od pre dve godine, po ugledu na izdavanje stana na dan, neki su odlučili da rentiraju vikendice. Inače, zasad nema organizovanog rentiranja. Međutim, ja očekujem da će i agencije da se uključe u taj biznis, jer taj vid turizma ima perspektivu.

Prema Milićevim rečima, ključne mušterije su građani koji žive u urbanim sredinama. Njima je potreban odmor i mesto gde mogu sa društvom da "raspale" roštilj, gledaju utakmice i opuste se u prirodi.

- Da bi se kupio plac i izgradila vikendica potrebno je najmanje 20.000 evra. Ovako, sa svega 400 evra godišnje, može da se priušti 20 dana boravka u prirodi. Pritom ne mora da se razmišlja o računima, nameštaju, o tome da li se zimi voda zaledila u cevi i da su lopovi obili vikendicu - objašnjava naš sagovornik.

Kuće koje se rentiraju uglavnom se nalaze na obodu prestonice, gde ima gradskog prevoza, pa tako do mnogih od njih nije potrebna vožnja automobilom.

VELIKI PRIHODI

Dok je rentiranje vikendica u povoju, izdavanje stanova na dan postalo je jedan od unosnijih biznisa. Mesečno može da se zaradi od 800 do 1.000 evra, u zavisnosti od lokacije i uređenosti stana. Uglavnom su to manji stanovi i garsonjere u centru prestonice, koje najčešće iznajmljuju strani turisti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar