Većina Novosađana nikad nije kupila stan

U proteklih deset godina 84 odsto Novosađana nikad nije kupilo stan, pokazuju istraživanja, sprovedeno od 13. do 16. novembra na uzorku od 1.203 meštana Novog Sada i prigradskih naselja.

Od ukupnog broja onih koji se jesu upustili u takvu investiciju, 8,6 odsto je navelo da je stan kupilo od prethodnog vlasnika, 3,4 odsto ispitanika da je kupilo novoizgrađen stan, a ostatak je uzelo stan u izgradnji.

Kada je reč o prevarama prilikom kupovine stanova, 76 odsto ispitanika navodi da nisu bili žrtve prevare, dok 23,1 odsto njih kaže da se susrelo s tim problemom – da li lično ili neko od njihovih članova porodice. Više od polovine građana Novog Sada smatra da kupci nisu zaštićeni od pronevera, dok ostatak ne ume da proceni.

Takođe, oko 42,3 odsto ispitanika navodi da nema poverenja u domaće investitore, dok 46,5 odsto njih ne ume da proceni. Najvažniji kriterijumi pri kupovini stana su lokacija (28,4 odsto), cena po kvadratnom metru (24,9), kvalitet izgradnje objekta (22,8), reputacija poslodavca, odnosno investitora ili agencije (13,2), mogućnost otplate kreditom (8,1) i raspored prostorija i sprat na kojem je stan (2,6).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar