Uvodi se registar posrednika koji rade na tržištu nepokretnosti

Uvođenje registra posrednika koji rade na tržištu nepokretnosti i polaganje stručnog ispita, samo su neke od novina koje će uvesti dodatni red u prometu nekretnina, poručio je u nišu, vlasnicima agencija viši savetnik u ministarstvu trgovine Željko Stojanović.

Sve ovo predviđeno je novim Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti kojim se ova oblast trajno uređuje a po uzoru na zemlje Evropke unije, istakao je Stojanović.

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, postavio je okvire za uređenje tržista posredovanja, a podzakonskim aktima definisane su pojedinosti koje dodatno unose red na tržište nepokretnosti. Šef Radne grupe za izradu tih akata u resronom ministastvu Željko Stojanović rekao je da su pripremljeni pravilnici o stručnom ispitu, registru posrednika, poslovnom prostoru i pravilnik o evidenciji koju posrednik mora da vodi.

Tek kada posrednik položi stručni ispit, firma će moći da se upiše u registar. Uvođenjem registra posrednika biće omogućeno da klijent na jednom mestu može da pronađe sve firme koje su u Srbiji registrovane u poslu posredovanja na tržištu nepokretnosti, objašnjeno je u regionanoj privrednoj komori. Vlasnici agencija nekretnina, kako kažu, očekuju mnogo od primene novog Zakona.

Rok za ustanovljenje registra je 18 meseci od stupanja zakona na snagu, ukazuju u grupaciji posrednika u prometu nepokretnosti i dodaju da će ceo posao biti završen pre isteka zakonskog roka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar