Uskoro rešenje za legalizaciju 1,5 miliona objekata

Mihajlović je izjavila da je ministarstvo već pripremilo predlog za premijera i Vladu Srbije kako treba rešiti legalizaciju 1,5 miliona bespravno sagrađenih objekata, kao i da će način rešavanja tog problema biti predstavljen u narednih mesec dana.

- Očekujem da u narednih mesec dana mi napravimo dogovor sa premijerom kako da rešimo nasleđeni problem legalizacije i zatim ga predstavimo javnosti – rekla je ona.

Prema njenim rečima, vlada će o tome doneti odluku do jeseni i rok za rešavanje legalizacije biće vrlo kratak, verovatno već do kraja godine. Ona je naglasila da jednom mora da se podvuče crta po pitanju nelegalnih objekata u zemlji i iza te crte više nijeda objekat više neće moći nelegalno da gradi.

Mihajlović je napomenula da pojedini objekti koji su nebezbedni, kao na oblama reka ili na klizištima, nikada neće moći da se legalizuju i biće rušeni.

- Mi ćemo za one objekte koji na ovaj ili onaj način imaju neke uslove ili preduslove obezbediti način kako da ih legalizujemo – naglasila je ministarka.

Ona je istakla da novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji će uskoro biti donet, sprečiti haos i uvesti red u građevinarstvu. Mihajlović je kazala da kada je došla na čelo tog ministastva da je pitala koliko je srušeno nelegalnih objekata u poslednjih pet ili šest godina i da je dobila odgovor – svega pet. Kako je rekla, građevinska inspekcija već sada obavlja mnogo rigoroznije kontrole u građevinarstvu i postoje rešenja za rušenje nekih objekata.

Na pitanje novinara da li će Srbija poput Hrvatske doneti poseban zakon za obnovu zemlje posle poplava, ona je rekla da će Vlada Srbije verovatno pripremiti takav zakon i da se na tome radi, a sve kako bi se ubrzali radovi na obnovi štete.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar