Uskoro gotovi socijalni stanovi u Kisačkoj, grade se i na Novom naselju

Stambeno-poslovna zgrada u Kisačkoj ulici 55, namenjena za solidarno stanovanje, biće završena za mesec i po dana.

Posle 2004. godine biće to prvi stanovi solidarnosti za Novosađane s niskim primanjima.

Gradska agencija, kao naslednik Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, stanove u Kisačkoj počela je da gradi 2013. godine. Krajem decembra te godine ishodovala je građevinsku dozvolu, a u gradnju se krenulo tek u februaru prošle godine zbog zastoja u javnoj nabavci za izbor izvođača radova.

Kisacka_socijalni_stanovi

Direktor Stambene agencije Ratko Rogan kaže da se očekuje da građevinsko preduzeće GAT kao izvođač, zgradu s 35 stanova, tri lokala i 15 garaža završeni krajem maja.

"Završeni su grubi građevinski radovi i u toku su radovi u unutrašnjosti objekta. Postavljaju se sanitarije, lepe pločice u kupatilima i kuhinjama", kaže direktor Rogan.

On dodaje da će Agencija predati zgradu u Kisačkoj Gradu Novom Sadu, a na lokalnoj samoupravi je da donese kriterijume o tome ko može konkurisati da po uslovima povoljnijim od tržišnih kupi stan.

"Nažalost, na to će se čekati jer će se na novi zakon o stanovanju, koji treba da objedini i stambenu podršku, čekati zbog izbora, formiranja nove vlade i godišnjih odmora", dodaje Rogan.

Zgrada u Kisačkoj ulici ima suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje. Najmanji stan ima 25 kvadrata, a najveći je trosoban od 83 kvadratna metra. Vrednost investicije je 107 miliona dinara.

Grade se stanovi i na Novom naselju

Stambena agencija je prošle sedmice uputila poziv urbanistima za javnu nabavku - izradu urbanističko-arhitektonskog projekta za stanove solidarnosti koje bi gradili na Novom naselju, u Ulici Momčila Tapavice bb, iza okretnice.

Ovaj projekat će takođe biti mešovite namene, za stanovanje i poslovanje, pošto je planirano da u prizemlju budu izgrađeni lokali za izdavanje. I u tom poslu suinvestitor će biti JP "Poslovni prostor". U Ulici Momčila Tapavice bb gradila bi se znatno veća zgrada nego u Kisačkoj 55, s više od dve stotine stanova.

Zgrada će imati šest lamela, a Grad će finansirati projekat u fazama, po lamelama. U svakoj od lamela, čija će spratnost biti prizemlje plus četiri sprata, planirano je da bude od 30 do 35 stanova. Prosečna površina stana je minimum 50 kvadratnih metara, a teži se da bude 60 kvadrata.

Na računu Gradske uprave za urbanizam sada ima novca za projektovanje i ishodovanje građevinske dozvole.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar