Upotreba klima uređaja na temperaturama ispod nule

Klima uređaji troše dva do četiri puta manje struje, za isti efekat zagrevanja, od TA peći, navodi se u “Vodiču za energetsku efikasnost”. Naravno, važno je naglasiti da ovaj podatak ne važi i kod ekstremno niskih temperatura, pa je klima uređaj za dogrevanje najbolje koristiti onda kada je temeperatura napolju od tri do petnaest stepeni.

Međutim, postavlja se pitanje da li klima uređaj koristiti i na temperaturama ispod nule? Odgovor na ovo pitanje zavisiće pre svega od same vrste klime.

Naime, ako je u pitanju obična klima, koja vam služi da biste leti rashlađivali prostorije, onda je velika verovatnoća da će ona na temperaturama ispod nule zalediti i neće postojati nikakva mogućnost da je pokrenete.

Ipak, na tržištu se mogu pronaći i tzv. klime sa inverterom čiji je rad moguć i na temperaturama ispod nule. Cene ovakvih klima zavise od veličine same jedinice, pa ih možete kupiti od oko 350 evra pa naviše.

Kada kupujete klima uređaj, birajte onaj koji je višeg energetskog razreda, najpoželjnije je da bude sa oznakom „A“, jer to pokazuje da je i najekonomičniji, odnosno najmanji potrošač struje u odnosu na one koji imaju oznake „B, C, D, E, F ili G“.

Klima sa inverterom:
• I do 25 – 30% štedi više energije od klime bez invertera
• Brže postiže željenu temperaturu u prostoriji
• Traje duže
• Manje opterećuje kućne instalacije, naročito zimi

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar