Umesto Dnevnikove štamparije uskoro desetospratnica u Novom Sadu

Dnevnik AD u stečaju će uskoro ponuditi na prodaju štampariju na Bulevaru oslobođenja, a budući kupac će tu moći da sagradi soliter od deset spratova pošto je Novi Sad pokrenuo proceduru promene urbanističkog plana.

Dnevnik koji nije prodat u postupku privatizacije prošle godine pa su akcije podeljene sadašnjim i bivšim zaposlenima, već mesecima se nalazi u stečaju, a plan reorganizacije predviđa da se prodajom štamparije namire svi dugovi.

Naime, procenjana vrednost štamparije je preko 500 miliona dinara, dok su potraživanja poverilaca sa kamatama krajem 2015. godine bila u visini od 326 miliona dinara.

Za sada međutim nije sigurno kada će uslediti prodaja štamparije, jer se mora regulisati i pravo vlasništva nad zemljištem gde se nalazi ovaj objekat, pošto je vlasnik Autonomna pokrajina Vojvodina. Kako se navodi u dokumentaciji, Dnevnik AD je pred Upravom za urbanizam Novog Sada već pokrenuo postupak da preuzme zemljište u svoje vlasništvo kupovinom i potom ga slobodno proda.

Da će se ovo i desiti govori to što je Gradska uprava Novog Sada, koja je najveći poverilac, samim tim i najzainteresovanija da se naplate dugovi, pokrenula u JKP Urbanizam promenu urbanističkog plana kompleksa Dnevnika kojim se predviđa da se umesto štamparije može sagraditi desetospratnica.

U planu koji je krajem prošle nedelje stavljen na javni uvid i koji će trajati do 23. septembra navodi se da se umesto sadašnje štamparije dozvoljava gradnja solitera do deset spratova što cenu ove lokacije dodatno diže i omogućava budućem kupcu da za relativno skomnih 3 do 4 miliona evra kupi ekstra lokaciju na Bulevaru oslobođenja za gradnju stambeno-poslovne kule.

Ono što je zanimljivo je i da predlog urbanističkog plana otvara mogućnost da se postojeća Dnevnikova desetospranica poruši i na njenom mestu sagradi novi stambeno-poslovni soliter iste visine, ali za sada nema nagoveštaja da će Dnevnik AD prodavati ovu zgradu koja je od 1964. godine jedan od prepozatljivih "markera" Novog Sada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar