Umesto “Beka” niču stanovi

Uslovi da počne dugo najavljivana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru nekadašnje fabrike "Beko" na Dorćolu su se stekli rešavanjem imovinsko-pravnih problema. Grad Beograd je učinio sve kako bi grčka kompanija "Lamda divelopment" mogla nesmetano da počnu realizaciju projekta. A početak izgradnje hotelsko-poslovnog kompleksa sada zavisi jedino od investitora.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, prošle nedelje je investitor zajedno sa jednim grčkim investicionim fondom koji će da finansira projekat bio u Direkciji za građevinsko zemljište.

- Primio sam ih i dobili su uveravanja grada da će investitor u najbržem mogućem roku dobiti sve dozvole na koje imaju pravo - objašnjava Vesić. - Takođe, biće formirana posebna radna grupa koja će da prati izgradnju objekta.

Inače, prvobitno je na mestu nekadašnje fabrike bila planirana izgradnja modernog hotela futurističkog izgleda sa autorskim pečatom svetski poznatog arhitekte iz Londona Zahe Hadid. Protiv ovog modernog arhitektonskog rešenja, koje treba da se nađe nadomak Kalemegdanske tvrđave, koja ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja, pobunila se stručna javnost 2012. Uprkos primedbama da bi nova građevina zaklanjala pogled na tvrđavu sa reke, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture odobrio je izgradnju.

Ipak, od njega se odustalo između ostalog i zbog toga što je bio skup, a novo rešenje investitora bio je jednostavan hotelski kompleks sa pet zvezdica. Na površine od oko 100.000 kvadratnih metara, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet-prezentaciji kompanije "Lamda", naći će se i stambene zgrade, tržni centar i poslovne kancelarije.

STARA HALA OSTAJE

Prema planu investitora, od starih zdanja fabrike "Beko" biće zadržana glavna petospratna hala, koja će biti pretvorena u centralni deo hotelskog kompleksa. Inače, ovaj gradski blok planiran je na osnovu analize neposrednog i šireg okruženja i u skladu sa master planom grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar