U Veterniku počeli pripremni radovi za gradnju izbegličkih stanova

Uređivanje zemljišta u bloku ulica Vojvode Bojovića i Vojvode Putnika u Veterniku, gde će se graditi stanovi za izbeglice, počelo je nedavno.

Bageri, buldožeri i kamioni su na terenu, a trenutno je u toku uklanjanje rastinja i skidanje površinskog sloja zemlje. Osim toga, na parceceli su postavljeni i kontejneri „Inobačke”, koja je izvođač građevinskih radova.

Stanovi u Veterniku biće izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa. Prvobitno je planirana gradnja 276 stanova, ali je u međuvremenu doneta odluka o još 94. Grad Novi Sad obezbedio je mesto gde će se trospratnice graditi, a za komunalno opremanje zemljišta izdvojeno je 24 miliona dinara. Osim u Veterniku, predviđena je i izgradnja još 152 stana u Futogu.

Ugovor o izgradnji 276 stanova u Veterniku, vredan je više od 6,3 miliona evra (bez PDV-a), a za izvođače radova na tenderu su odabrani „Gradina” iz Beograda i „Inobačka” iz Novog Sada. Očekuje se da bi stanovi mogli biti useljivi tokom 2019. godine, a do 2020. trebalo bi da, u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, 471 izbeglička porodica dobije stan u Veterniku i Futogu.

Gradnja stanova u Veterniku je Potprojekat 5 Regionalnog stambenog programa, koji se sprovodi istovremeno u 27 jedinica lokalne samouprave, i predviđeno je da ukupno bude izgrađeno 1.267 stanova. Donatori su Banka za razvoj Saveta Evrope, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinica za upravljanje projektima, i to kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), koji je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske. Cilj programa je trajno stambeno zbrinjavanje oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno oko 74.000 ljudi u regionu. Od toga je 16.780 porodica, ili oko 45.000 ljudi, iz Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar