U Ubu počela izgradnja stanova za izbeglice

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas u Ubu polaganju kamena temeljca za 20 stanova za interno raseljene iz Hrvatske i BiH, čime, kako je rekao, Srbija potvrđuje da vodi politku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima su raseljeni suočeni.

"Radovi vredni 415,6 hiljada evra trebalo bi da budu završeni u junu. Deo stambenog programa u Ubu omogućio je i kupovinu 17 seoskih kuća za izbeglice u vrednosti od 187.000 evra, kao i dodelu 20 paketa građevinskog materijala u vrednosti od 180.000 evra koja je u toku", rekao je Dačić.

"Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljeni. Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan, važan aspekt kvaliteta života u novoj sredini", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić je dodao da sa ponosom ističe da su sve lokalne zajednice u Srbiji, uključujući i Ub i Kolubarski okrug, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi sa nedaćama života u izbeglištvu, kao što i danas pomažu napore za humanom integracijom.

Potpredsednik Vlade zahvalio je rukovodstvu opštine Ub, Komesarijatu za izbeglice i migracije za napore i koordinaciju Regionalnog stambenog programa. Takođe, zahvalio je i zemljama donatorima i međunarodnim organizacijama.

"Uspešna realizacija Regionalnog stambenog programa dodatno daje na značaju dobroj saradnji i komunikaciji zemalja u regionu i doprinosi procesu pomirenja", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, izgradnja tih stanova kojim će biti zbrinuto 55 ljudi, jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje problema nastalog kao posledica sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Izgradnja stanova u Ubu se odvija u okviru Potprojekta 5 čija je ukupna vrednost 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava obezbeđeno iz međunarodnih donacija, dok je Srbija obezbedila 13,2 miliona, rekao je ministar.

Dačić je dodao da će u okviru tog dela stambenog programa biti izgrađeno ukupno 1.847 stanova i to u 27 jedinica lokalne samouprave.

"Od tog broja, već se gradi 270 stanova u Kamendinu u Zemunu, koje će biti završeni na proleće", rekao je Dačić i podsetio da je i u Veterniku u Novom Sadu položen kamen-temeljac za najveći stambeni objekat u regionu namenjen izbeglicama iz BiH i Hrvatske od 276 stanova, kao i u Staroj Pazovi gde se gradi 169 stanova.

Dačić je podsetio da je u okviru tog projekta realizovana dodela 250 paketa građevinskog materijala kao i da je kupljeno 200 seoskih kuća u dvadesetak sredina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar