U ovom delu Srbije KUĆE IZ SNOVA se prodaju – BUDZAŠTO!

Nakon pomame i u izgradnji, i u prodaji i u iznajmljivanju stanova u Kragujevcu, koja je vladala u vreme dolaska Fijata nakon 2009. godine, tržište nekretnina u gradu na Lepenici je u padu iz godine u godinu. Prodaja stanova na kredit danas, u odnosu na pre tri godine, beleži smanjenje od čak 80 odsto, kažu u agencijama za nekretnine.

Kragujevački investitori se ne usuđuju da ulažu u novu gradnju, a opstali su samo najjači. Najtraženiji za kupovinu i izdavanje su stanovi male kvadrature. Najviše se prodaju oni do 35 kvadratnih metara. Za kupovinu treba izdvojiti od 750 do najviše 1.000 evra po kvadratu za novogradnju i znatno manje za starije stanove. Na periferiji grada cena kvadrata ne prelazi 500 evra.

– Te male stanove uglavnom kupuju roditelji čija deca dolaze na studije u Kragujevac. Ako se mladi nakon diplomiranja ne zadrže u gradu, onda ove stanove izdaju ili ponovo prodaju. Male dvosobne stanove kupuju mlade porodice, doduše, nešto ređe nego ranije. Činjenica da banke više ne odobravaju stambene kredite kao pre u mnogome je doprinela stagnaciji na tržištu nekretnina – kaže vlasnik jedne kragujevačke agencije za nekretnine.

Po reklamama banaka vidite da su se oni poslednjih godina opredelili za kratkoročne pozajmice. Ne žele više da rizikuju. Veliki broj građana koji su uzimali stambene kredite našao se u problemu jer nemaju novca za plaćanje rata.

U agencijama kažu da se ranije moglo prodati po šest stanova mesečno, a sada često jedan u dva meseca. Dok za male stanove još ima kupaca, dvosobni i trosobni stanovi prodaju se ređe. Cena je od 750 do 800 evra po kvadratu, zavisno od toga kada su građeni, kakva je gradnja, zavisno od lokacije. Najskuplji su stanovi u centru grada i u blizini kragujevačkog Velikog parka, dok za stanove na periferiji, ali u dobro uređenim delovima Kragujevca, kupaca jedva da ima.

U agencijama kažu da danas prodaju samo stanove ispod cene, ali i da nekada ni sami nisu sigurni šta je realna cena.

– Ako gledate ponudu stanova u oglasima znajte da malo ko tu nekretninu uspe da proda za cenu koju je naveo, sve ide ispod tih cena, kome je stalo da proda, kažu u jednoj od agencija.

Kada je u pitanju prodaja kuća, paritet koji je nekada važio da od 10 prodatih objekata osam budu stanovi, a dva kuće više ne važi. Danas Šumadinci na kuće ne gledaju kao na komforno rešenje, već kao na kupovinu “rupe bez dna” koja traži celoživotna ulaganja.

– Kuća u centru Kragujevca nema mnogo i uglavnom im je cena za prosečnog kupca previsoka. Kuća na periferiji znači često problem sa ulaganjima, grejanjem, priključcima, putovanjem, i svi će pre odabrati stan. Ovo je doprinelo da se kuće po obodnim naseljima prodaju budzašto, pa se tako useljiva kuća i kompletno opremeljena može pazariti i za pedesetak hiljada evra – kaže vlasnica jedne od kragujevačkih agencija.

U Kragujevcu su najviše pojeftinili veliki stanovi, oni koji su bili najpopularniji u vreme dolaska Fijatovih Italijana u Kragujevac. Tada su, 2008. pa sve do 2012. godine, ovi stanovi, kao nikada u istoriji grada, izdavani mesečno za 500 do 1.000 evra, a sada niko neće ni da ih iznajmi ni da ih kupi. U malobrojnim agencijama ipak kažu da još ima kupaca za luksuzno opremljene stanove, one najskuplje, o kojima obični smrtnici samo sanjaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar