U Novom Sadu prodaja stanova gotovo duplirana

Niže cene kvadrata, povoljni krediti i nova radna mesta učinili su svoje: u Vojvodini oživljava tržište nekretnina. Većom potražnjom i kupovinom mogu se pohvaliti u Novom Sadu, Zrenjaninu, a ni u Sremskoj Mitrovici tržište ne miruje.

Dok je u Beogradu, po podacima Republičkog geodetskog zavoda, prodaja smanjena, u Novom Sadu je slika sasvim drugačija.

“ Naši podaci govore da je u prvoj polovini 2016. godine u Novom Sadu prodato 1.550 stanova, a u istom periodu ove godine 2.750”, kaže za „Dnevnik” šefica Odseka za masovne procene u Zavodu Marija Rašković.

To da je u najvećem vojvođanskom gradu više zainteresovanih kupaca, ali i zaključenih ugovora, primećuju i u agenciji „Solis”. Po rečima rukovodioca Dragana Rabatića, tome su doprineli povoljni stambeni krediti i niže cene,mada…

“ U Novom Sadu se cene novoizgrađenih stanova kreću od 750 evra, koliko je kvadrat na Adicama, do 1.500 i 1.700 evra u centru i na drugim dobrim lokacijama – navodi Rabatić. – To je za ove skuplje kvadrate blizu gornje granice koliko su stanovi bili 2008. godine, pre nego što smo osetili posledice globalne krize. Naravno, prodaju se i stari stanovi u novogradnji jer kupci procenjuju ono što im je najpovljnije i gde mogu da sklope finansijsku konstrukciju.”

U Novom Sadu je za prvih šest meseci prodato 1.200 stanova više nego u istom periodu lane

Slična je situacija i u Zrenjaninu.

“ Kod nas je potažnja za nekretninama skočila kada su ovde počeli da rade pogoni „Drekslmajera” – kaže Bojan Mihajlov iz agencije „Pragma”. – To je 4.000 radnih mesta, što se i te kako osetilo na tržištu. Cene se nisu menjale: kvadrat stana u novogradnji je 850 evra, stariji stanovi se prodaju po 500 do 600 evra po kvadratnom metru. Ima i tendencije blagog porasta cena za zgrade s energetskim pasošem i one kvalitetnije gradnje. Tu se već kreću prema hiljadarki za kvadrat.”

U Sremskoj Mitrovici još čekaju da krene bum.

“ Kvadart i starije i novije novogradnje je između 750 i 800 evra – kaže Rade Frajtović iz agencije „StilR”. – Imamo šest novih gradilišta, gde se useljenje očekuje naredne godine. Kupci su najčešće mladi ljudi koji su dobili posao, ali i stariji. Sve češće se dešava da starije velike društvene stanove koje su otkupili prodaju ili menjaju za manje u novim zgradama. Uslov je da imaju lift. Iz takvih aranžmana im obično i ostane nešto novca. Nema buma, ali ni tržište ne stoji. “

Pratimo Evropu

Bankari pažljivo prate dešavanja na tržištu nekretnina. Istraživanje Erste grupe pokazuje da cene rastu, ali da u državama Centralne i Istočne Evrope još nisu stigle do nivoa od pre krize. Naravno, tržište nekretnina je različito od zemlje do zemlje. Tako su ove godine cene u Češkoj povećane 17 odsto. Slično je i u Mađarskoj, ali tu ima izuzetaka: u Budimpešti su u pojedinim atraktivnim delovima grada cene skočile od 60 do 80 odsto po kvadratu.

Analitičari Erste grupe procenjuju da je tržište nekretnina u sigurnoj zoni i da će biti rasta, ali ne i većih lomova.

Stručnjak s Fakulteta za pravne i poslovne situdije „Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu dr Aleksandar Vasiljević kaže:

“Povećanom interesovanju za zajmove doprinele su i niske kamate na štednju – smatra on. – Kod većine banaka one su danas na nuli ili blizu nje. Zato građani počinju da ulažu u nekretnine, koje potom izdaju. Novi Sad je univerzitetski grad i stanove nije problem izdati. Razvoj građevinske industrije neće znatnije doprineti sveukupnom razvoju, ali će pomaka nabolje svakako biti.”

Što se tiče onih koji razmišljaju o tome da li da kupe stan, izgleda da im je sada pravo vreme. Kamate su još uvek niske, cene povoljne, ali tražnja raste. To uvek gura cene naviše, pre ili kasnije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar