U Nišu pola miliona kvadrata nekretnina više za oporezivanje

Vlasnici nekretnina u Nišu plaćaće naredne godine isti ili nešto manji porez na imovinu, saopšteno je na sednici Gradskog veća.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić kazala je da će vlasnici lokala i vlasnici šuma na području grada Niša plaćati naredne godine isti porez na imovinu, za vlasnike kuća poresko opterećenje biće isto ili nešto manje, a manji porez na imovinu naredne godine plaćaće vlasnici poljoprivrednog zemljišta

"Prosečna cena kvadrata, koja se koristi kao osnovica za oporezivanje, utvrđuje se na osnovu prometa svih vrsta nepokretnosti u svim zonama", izjavila je Ilić.

Ona je kazala da u ovoj godini nije bilo prodaje šumskog zemljišta na području grada Niša tako da će se za obračun poreza primenjivati osnovica iz 2016. godine, dok će osnovica za oporezivanje lokala u drugoj zoni, u kojoj takođe nije prodat nijedan lokal, biti izračuna na osnovu prosečne cene prodaje lokala u prvoj i trećoj zoni. Ilić je podsetila da je u Nišu prošle godine broj zona za oporezivanje povećan sa osam na 11 i da su na taj način porezom na imovinu objektivno opterećeni vlasnici poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta.

"Rast prihoda od poreza na imovinu u narednoj godini u Nišu se očekuje isključivo od povećanja površine koja se oporezuje. Od marta do oktobra ove godine utvrdili smo porez za novih 550.000 kvadrata nekretnina", izjavila je Ilić.

Oporeziva površina, dodala je ona, povećana je zahvaljujući projektu koji se sprovodi u celoj zemlji, a u kome učestvuju 54 lokalne samouprave. U prvih devet meseci ove godine grad Niš prihodovao je od poreza na imovinu 726 miliona dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar