U Kragujevcu popisano 28.000 objekata bez papira

Od novembra prošle godine, kad je startovala primena novog Zakona o ozakonjenju bespravno podignutih objekata, na području grada Kragujevca do sada je registrovano 28.000 nelegalno sagrađenih kuća, poslovno-stambenih, pomoćnih i drugih zgrada.

Građani su samoinicijativno podneli oko 2.000 zahteva za legalizaciju svojih bespravno izgrađenih objekata. Nadležni procenjuju da na teritoriji 78 kragujevačkih mesnih zajednica ima oko 60.000 nelegalno podignutih objekata.

Lokalni mediji prenose da je zarad bržeg i efikasnijeg obavljanja posla vezanog za evidentiranje nelegalno sagrađenih objekata, grad podeljen na devet zona, u kojima bespravno podignute stambene, poslovne, pomoćne i druge zgrade popisuje 20 komisija. Plan je da mesečno bude popisano između 6.000 i 8.000 objekata.

Nadležni podsećaju da se na račun lokalne samouprave uplaćuje 70 odsto novca od takse za ozakonjenje bespravno podignutih objekata, dok preostalih 30 posto ide u republički budžet. Nakon donošenja rešenja o ozakonjenju, objekat se upisuje u katastar bez naknade. Za objekte za koje nije podnet zahtev za legalizaciju, građevinski inspektori donose rešenja o njihovom rušenju, koja će početi nakon pravnosnažnog okončanja postupka ozakonjenja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar