U Beogradu se najviše grade stanovi i poslovni objekti

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je Beograd poslednjih dve godine ponovo postao grad kranova što znači da se ponovo investira i da se gradi u našoj prestonici.

-Od početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, pre oko godinu dana, i usvajanja Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, naša Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda sklopila je 772 ugovora sa investitorima. Na osnovu ovih ugovora plaćen je doprinos za izgradnju 566.051,17 m2 od čega 190.876,42 m2 stambenog prostora, 229.633,7 m2 poslovnog prostora i 23.655,99 m2 proizvodnog prostora, dok se ostali ugovori odnose na prostore javne namene - rekao je Vesić i dodao da se na teritoriji deset centralnih gradskih opština najviše grade stanovi i to ukupne površine preko 130.000 m2.

On je naglasio da se više od 80% poslovnih objekata gradi u tri opštine i to u Paliluli šoping centar u Višnjičkoj ulici površine skoro 45.000 m2, zatim poslovni objekat u Borči površine preko 12.000 m2, dok se u Novom Beogradu grade poslovni objekti i tržni centar površine od skoro 80.000 m2.

Takođe, u Voždovcu počinje da se gradi objekat kompanije IKEA površine od skoro 40.000 m2.

Gradski menadžer je nave da se objekti proizvodnje grade uglavnom u rubnim opštinama kao što su Mladenovac, Sopot, Grocka i Obrenovac, a radi se uglavnom o hladnjačama, stovarištima i drugim ekonomskim objektima.

-Prema zakonu, investitor doprinos za građevinsko zemljište može da plati jednokratno, do prijave radova, uz popust od 30% ili pun iznos na 30 mesečnih rata - objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, većina investitora je iskoristila popust tako da je im je ispostavljen obračunat doprinos od 2.632.208.620,20 dinara od čega je u gradsku kasu već uplaćeno 1.944.891.715,75 dinara dok će investitori koji su odlučili da svoj doprinos plate na 30 rata uplatiti u gradsku kasu ukupno 271.766.194,96 dinara.

Gradski menadžer je dodao da je grad Beograd zaključio 814 ugovora, odnosno aneksa ugovora u redovnoj proceduri i u postupku legalizacije sa investitorima koji su zaključili ugovore sa gradom pre stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji čime su i ovi projekti koji su godinama bili mrtvo slovo na papiru počeli da se realizuju kao i da je grad u postupcima zakupa, otuđenja i konverzije zaključio 50 ugovora.

Vesić je rekao da jedan od najvažnijih zadataka sadašnje uprave grada Beograda kada je dobila poverenje građana bio da se vrate investitori u grad, domaći ili strani, veliki i mali i da u našem gradu ponovo počne da se gradi.

-Danas možemo da kažemo da smo u tome uspeli i da je prošlo vreme kada je grad Beograd, u vreme bivše vlasti, davao pedesetak građevinskih dozvola godišnje. Građani treba da znaju da investicije ne donose samo radna mesta u građevinarstvu i nova radna mesta u objektima koji se izgrade već Grad od doprinosa koji uplate investitori gradi infrastrukturu, odnosno puteve, vodovod i kanalizaciju. Zato svaki novi kran u Beogradu ne znači samo nova radna mesta već više novca za infrastrukturu grada - poručio je gradski menadžer.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar