U 2017. dodela 2.000 stambenih rešenja za izbeglice u Srbiji

Regionalnim stambenim programom koji u saradnji sa međunarodnom zajednicom realizuju četiri države regiona - Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora biće obezbeđeno oko 3.300 stanova za izbegla lica, od čega oko 2.000 u Srbiji.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da sledi šira implementacija programa nego što je to bio slučaj u prethodne dve godine, kada su uglavnom u toku bile pripreme za njegovu realizaciju. Istakao je da očekuje i da se ugovore dva nova podprojekta, koja su po njemu izuzetno značajna i čija je vrednost nekoliko desetina miliona evra, a koji bi imali i veliki broj korisnika.

Cucić je kazao da postoji još više od osam hiljada porodica koje ispunjavaju sve uslove za učešće u ovakvim programima i koje se nalaze u "izrazitoj stambenoj potrebi".

Očekuje se da u okviru regionalnog stambenog programa ove godine počne izgradnja zgrada u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i još u 27 opština u Srbiji, naveo je Cucić.

- U isto vreme u više od 100 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije nastavićemo sa kupovinom seoskih kuća, nastavićemo sa dostavom građevinskog materijala, a projekat izgradnje montažnih kuća smo završili i u okviru njega je izgrađeno i dodeljeno više od 300 montažnih kuća - rekao je on.

To znači da je u Srbiji na dnevnom nivou izbeglicama izdavano od 10 do 12 stambenih rešenja, kazao je Cucić i precizirao da je različitim projektima u Srbiji obezbeđen smeštaj za oko 16 hiljada izbegličkih porodica, odnosno za oko 46 hiljada korisnika.

U realizaciju projekta regionalni stambeni program mobilisana je cela međunarodna zajednica, najvećim delom učestvuje EU i SAD, ali je značajan i doprinos petnaestak bilateralnih donatora kao što su Švajcarska, Italija, Švedska, itd. Planirani priliv sredstava od donatora, po njegovim rečima, je oko 500 mil EUR, ali zbog kašnjenja trenutno je obezbeđeno 260 mil EUR, a najveći deo tih sredstava će iskoristiti Srbija.

Cucić je kazao da je Srbija do sada dobila 87 mil EUR za projekte koje je pokrenula i da uz 17 mil EUR koje je sama obezbedila, ukupno sada na raspolaganju ima 104 mil EUR. Očekuje se da će uz spomenuta dva podprojekta biti obezbeđeno još dodatnih nekoliko desetina miliona evra.

Do sada u okviru ovog programa je dodeljeno 250 paketa građevinskog materijala, završene su dve nove zgrade sa 91 stanom, kupljena su 93 stana, rekonstruisano je 100 kuća i kupljeno 425 seoskih kuća, a u 2016. godini otvoreno je ukupno 12 gradilišta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar