Turci zainteresovani za gradnju hotela u Srbiji

Turski privrednici su u poslednjih nekoliko meseci zainteresovani za ulaganje u hotelijerstvo u Srbiji, a posebno u Beogradu, izjavio je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Nikčević je na Petom srpsko - turskom forumu u Beogradu, istakao da Srbija može puno da nauči od Turske u oblasti turizma, a posebno hotelijerstva, i da je znanje u tim oblastima važno kao i investicije.

"Srbija je liberalizovala trgovinu sa Evropskom unijom, sa tendencijom da to uradi i za sve poljoprivredne proizvode i tu nalazim osnov gde možemo širiti saradnju za investiranje turskih kompanija", ocenio je Nikčević.

Nikčević je podsetio turske privrednike da je Vlada Srbije u paketu reformi za oporavak ekonomije najavila niz podsticajnih mera i subvencija za investitore.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković pozvao je turske privrednike da se udružuju sa srpskim kompanijama, kako bi zajedno izvozili na treća tržišta.

On je naglasio da su Turci posebno uspešni u turizmu, infrastrukturi, metalo - prerađivačkoj i prehrambenoj industriji, bankarstvu i da bi voleo da u tim oblastima ulažu u Srbiju.

Janković je ocenio da je Srbija najbezbednija zemlja za privrednike iz Turske, jer su iz Srbije, zahvaljujući međudržavnim ugovorima o slobodnoj trgovini, otvorene sve zemlje Ruske federacije i Evrope.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja privrednika SITA Omer Šimšek kazao je da su Srbija i Turska susedne zemlje, ali da njihova međunarodna trgovina nije na onom nivou na kom bi trebala da bude, ocenivši da je razlog tome nedovoljno poznavanje dve zemlje.

Šimšek je kazao da je Srbija dobro mesto za ulaganje, naglasivši da je sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije posebno značajan za turske privrednike, jer je spoljnotrgovinska razmena Turske i Rusije 40 milijardi evra godišnje.

Na ovogodišnjem Srpsko-turskom poslovnom forumu učestvuje oko 200 srpskih i 26 turskih privrednika iz oblasti građevine, građevinske opreme, tekstila, prehrambene i hemijske industrije, proizvodnje nameštaja, veterinarske opreme, elektrike i elektronike, turizma i
trgovine sirovinama.

Srpsko-turski poslovni forum održava se peti put u Beogradu, a na prethodnim takvim skupovima je učestvovalo 250 turskih privrednika i oko 1.000 srpskih.

Ovogodišnji Srpsko-turski forum zasnovan je na poslovnim sastancima privrednika, a zajednički ga organizuju Udruženje privrednika SITA i Privredna komora Beograda, u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar