Tržište nekretnina u Novom Sadu već pet godina miruje

Skorašnje najave izgradnje jeftinih stanova u gradovima Srbije nisu ni najmanje uticali na tršište nekretnina u Novom Sadu. Naime, cena kvadratnog metra stana u gradu ista je kao i prethodnih godina - oko 1.000 evra. Kako kaže menadžer agencije za nekretnine “Eho” Božidar Gogić, cene nekretnina se od 2009. godine, kada su drastično pale, nisu značano menjale. Po njegovim rečima, malo je verovatno da će se u skorije vreme išta bitno promeniti jer se tržište nekretnina ustalilo. Što se tiče prodaje stanova nakon 2009. godine, kada je osim cene kvadratnog metra značajno opala i prodaja nekretnina, svake godine beleži se lagani rast od nekoliko procenata.

- U Novom Sadu je izuzetno šarolika cena kvadratnog metra stana, a sve zavisi od lokacije, strukture i spratnosti nekretnine - kaže Gogić. - Tako je, na primer, srednja cena kvadrata na prosečnoj lokaciji, što je za naše pojmove Nova Detelinara, oko 1.000 evra. Ipak, moram da naglasim da je reč o ceni novih stanova. Nekretnine na Bulevaru oslobođenja su malo skuplje i cena kvadratnog metra stana je oko 1.200 evra.

Kako se od Detelinare približava centru grada cene stanova rastu i obratno. Na Novom naselju je jeftinije, na Telepu takođe, a na obodima grada, poput Adica i Sajlova, cena kvadratnog metra stana je najpovljnija. Naravno, najskuplji je u centru grada, gde novi stanovi bez problema dostižu cene i do 1.800 evra za kvadrat, ponekad i više. Istovremeno, na Adicama se može naći stan za koji je potrebno platiti 700 evra po kvadratu, a ponekad je moguće naći i povoljniju ponudu.

Po njegovim rečima, ponuda starih stanova veće kvadrature je izuzetno velika, dok malih stanova skoro i da nema. Najbolje se prodaju garsonjere i jednoiposobni stanovi, što je ogledalo očiglednog pada standarda građana.

- Veoma je izražen nedostatak malih stanova, dok je ponuda stanova većih kvadratura ogromna ,odnosno ponuda i tražnja su u obrnutoj srazmeri. Istovremeno, menja se i lokacija na kojima se kupuju stanovi, jer je pre nekoliko godina najpopularniji deo grada za kupovinu stana bila Nova Detelinara, dok je danas situacija nešto drugačija. Ponuda stanova na Novoj Detelinari je znatno manja, a traženije su lokacije u blizini novoizgrađenih bulevara, Somborskog i Bulevara Evrope - ističe on.

Da ni priča o stanovima ne odskače od priče o našim naravima potvrđuje i to što se i pri kupovini stanova dešava slično onome što se dešava na sajmovima automobila - najluksuznije i najskuplje proda se brzo i bez imalo problema. Tako se skupi i veoma luksuzni stanovi, na najtraženijim lokacijama, gde se cena kvadrat kreće oko 2.000 evra, čim se pojave u ponudi - prodaju i to veoma brzo.

- Mnogi stanovnici prigradskih mesta, ali i onih nešto udaljenijih, kupovali su ili kupuju stan kako bi ga iznajmili i imali siguran prihod. I ponavlja se priča kao i kod ponude nekrentina za prodaju - zbog velike ponude, cene su pale - navodi Gogić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar