Tražite stan za iznajmljivanje? Evo koliko će vas to koštati…

Podstanari koji bi želeli da promene prebivalište u ovoj godini, trebalo bi već da počnu sa gledanjem oglasa za stanove, jer, već tradicionalno kao i svake godine, veća potražnja ali i ponuda kreće sa lepšim vremenom. Zbog veće ponude stanova i cene su različite, pa se, prema podacima Halo oglasi nekretnina, i za 100 evra može iznajmiti garsonjera u Beogradu ili u Novom Sadu.

Iskoristite trenutak, iznajmite jeftinije
Zbog veće ponude, ali i zbog skorašnjeg odliva studenata iz unutrašnjosti, koji će se vraćati u svoja rodna mesta po završetku predavanja i školske godine, praznih stanova će biti na pretek, a cene, i mnogih dobro uređenih stanova, biće nešto niže. Zbog toga je idealno vreme da potražite stan, a bez obzira na budžet koji imate, jer ćete sigurno pronaći nešto što vam odgovara.

Najskuplje su, a ujedno i najtraženije, garsonjere i mali stanovi, posebno ukoliko se nalaze u blizini fakulteta, dok su veći stanovi nešto povoljniji. Garsonjere u prestonici dostupne su već za 100 evra, ali pri tom morate biti spremni na lošu opremljenost, udaljenost od centra i pohaban nameštaj. Već za 150 evra, u ponudi su dobro opremljene garsonjere.

Za 25 kvadrata stančića “bez gazdarice” , odnosno iznajmljivanje garsonjere, a ne sobe u većem stanu, ako je na obodu Beograda potrebno je oko 100 do 120 evra, dok zakup istog takvog stana u centru košta od 160 do 200 evra. Kvalitetne garsonjere u centru Beograda, mahom drže cenu, pa dobro opremljeni stan u “krugu dvojke” može da košta i do 250 evra mesečno.

Ukoliko imate tu cifru kao mesečni budžet, moći ćete bukvalno da birate, jer je za taj novac, trenutno, moguće iznajmiti i garsonjeru na Vračaru, ali i trosoban stan u Zemunu.

U Beogradu, inače, u ovo vreme možete da iznajmite jednosoban stan za 200 evra, jednoiposobni za 250, dvosobni za 300, dok za luksuzne stanove morate da izdvojite više jer njima cene teško i retko padaju.

Iznajmljivanje u Novom Sadu

Cene iznajmljivanja u Novom Sadu ne odskaču mnogo od prestonice, pa je, primera radi, u tom gradu za opremljenu garsonjeru u novogradnji potrebno oko 140 evra. U proseku, iznajmljivanje garsonjere u Novom Sadu košta mesečno od 100 do 150 evra, a jednosobnih stanova od 130 do oko 160 evra. Dvosoban stan, recimo, može da se iznajmi za 180 do 220 evra, a trosoban od 200 do 300 evra mesečno. Za veće, luksuzne stanove, potrebno je odvojiti više od 350 evra mesečno, a ovo su, naravno, cene bez režija. Specifično za ovaj grad je, međutim, da cene zakupa ne variraju zavisno od lokacije, već od starosti zgrade. Najskuplje kirije su u naselju Grbavica, zato što su u tom kraju mahom nove zgrade. Naselje Liman je jedno od traženijih naselja jer je blizu fakulteta, ali, ipak, zbog starosti zgrada ne drži cenu.

garsonjere 90-150
jednosobni 120-160
jednoiposobni 140-190
dvosobni 170-200
trosobni 200-300
luksuzni od 350 evra

Kriza naterala građane da se udružuju i iznajmljuju
Kriza je uzela danak i kada je reč o zakupu nekretnina, pa je sve češća situacija u kojoj se traže jeftiniji stanovi u kojima može da živi nekoliko cimera, najčešće studenata.

Tako na primer, u srcu Beograda - na Vračaru, može da se iznajmi stan od oko 80 kvadrata za 400 evra. U takvom prostoru, može komotno da živi i četvoro stanara. Na žalost, brojnim gazdama to ne odgovara i ne žele da prime više od dvoje ljudi u stan, zbog čega su mladi zaposleni, parovi danas najpoželjniji stanari.

Depozit i ugovor o zakupu

Još jedna važna stavka s kojom bi prilikom zakupa stana trebalo računati je depozit, koji nije obavezan, ali ga većina vlasnika stanova traži. Depozit je mahom u visini jedne mesečne kirije, a praksa je i da se on zadrži kao poslednja kirija kada stanar napušta stan. Naravno, pod uslovom da u stanu nije načinjena neka šteta ili trošak, jer se u tom slučaju taj trošak namiruje od depozita.

Ukoliko ste već pronašli odgovarajući stan i dogovorili se sa gazdom oko cene i svih uslova, Halo oglasi nekretnine vam savetuju i da obavezno, prilikom zakupa, potpišete ugovor o zakupu sa vlasnikom stana, jer na osnovu tog dokumenta možete da ostvarite svoja prava ali i da se zaštitite kao podstanari. Bez ugovora, nećete moći da, na toj adresi, prijavite prebivalište, da se prijavite na evidenciju Službe za zapošljavanje, upišete dete u obdanište i predškolsku ustanovu ili dobijete povlašćenu kartu za parkiranje automobila ako stanujete u zoniranom području grada...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar