Tolerišu se manja zakašnjenja u plaćanju poreza

– Porez na imovinu do sada, iako je rok istekao 14. novembra, nije platilo oko 23 odsto obveznika u Novom Sadu – kaže v. d. načelnika Gradske poreske uprave Aleksandra Radak.

– Za njih će važiti odredbe zakona po kojima će im biti obračunata kamata po godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije uvećane za deset procentnih poena, što trenutno iznosi 18 odsto godišnje.

Osim zakonske kamate, pokrenuće se i postupak pred Prekršajnim sudom, u skladu sa zakonom. Gradska poreska uprava sagledaće koji poreski obveznici nisu izmirili poreske obaveze i za one koji su s dan-dva zakašnjenja izmirili svoje celokupno dugovanje će imati razumevanja. Radakova naglašava da je način plaćanja utvrđen zakonom: porez se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, na propisani račun javnih prihoda.

– Da podsetim da su do donošenja rešenja o porezu za 2014. godinu poreski obveznici bili dužni da do 15. februara uplate akontaciju u iznosu od četvrtine poreza koji im je određen 2013. godine, drugu ratu trebalo je da izmire 15. maja, a treću do 15. avgusta. Nakon toga, pozitivnu razliku između rešenja za 2013. i 2014. godinu trebalo je uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja – napominje Aleksandra Radak.

Po njenim rečima, način plaćanja nije novina jer od kada je uveden porez na imovinu, uvek su se do prijema novog rešenja za tekuću godinu akontacione rate plaćale u visini četvrtine lanjskog po kvartalima, bez obzira na to kada su nova rešenja građanima distribuirana.

Kada je reč o procesu podnošenja prekršajnih prijava i njihovog uticaja na dužnike, ali i gradsku kasu, Aleksandra Radak navodi sledeće:
– Prekršajne prijave prvi put su uvedene ove godine i postupak će se voditi pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu, koji će prilikom izricanja presude ceniti sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Posle donošenja presude, novac od kazni direktno će se uplaćivati na tekući račun buyeta grada.

Više para u gradskoj kasi

Na pitanje koliko je ove godine izdato poreskih rešenja više u odnosu na prethodnu i koliko će na osnovu toga više novca biti u gradskoj kasi, Aleksandra Radak kaže da je ove godine izdato 3.528 rešenja više nego lane, a da će biti ostvaren plan iz rebalansa što se tiče novčanih prihoda.
Ako se pogleda predlog rebalansa koji danas ide u gradsku skupštinu, očekuje se da prvobitna procena od 2,9 milijarde dinara prihoda od poreza na imovinu bude povećana 120 miliona dinara, odnosno na 3,02 milijarde dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar