Sve više tržnih i poslovnih centara u Novom Sadu

Spens, Sad Novi Bazar, Pariski magazin, Lupus, Nju Nork, Mercator, Big... Spisak tržnih centara u Novom Sadu sve je duži, a uskoro će mu se pridružiti i centar koji pored stadiona Karađorđe diže južnoafrička kompanija Nepi...

Novosađani, međutim, kako kažu upućeni, vole da "prate modu" i da kupuju u novootvorenim centrima, pa se dešavalo da, samo nekoliko godina posle otvaranja, lokali u tržnim centrima ostanu gotovo prazni i bez zakupaca.

Rešenje ovog problema vlasnici centara traže na razne načine - u Lupusu i Pariskom magazinu su odustali od koncepcije tržnog centra i postali su poslovni centri. Bazar svoju poziciju na tržištu gradi na ekskluzivnoj ponudi i lokaciji u strogom centru. Na Spensu, koji je jedini u vlasništvu Novog Sada, pošto je i sportski centar, planiraju da dovedu vodeće svetske brendove i naprave novosadsko Ušće. U Bigu, zasad, takvih problema nemaju - jednostavno, najnoviji su i još uvek su "u modi".

- Nastajanje i nestajanje tržnih centara sasvim je uobičajena pojava, ne samo kod nas, već i u EU - objašnjava Dragan Lukač, predsednik Privredne komore Novog Sada.

- Novi Sad ima dosta tržnih centara i normalno je da neki bolje, a neki lošije rade, a svi koji ih grade u taj posao ulaze posle analize tržišta. Treba znati da prema Novom Sadu gravitira gotovo dva miliona ljudi.

Lukačevo mišljenje deli Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu, koji ističe da je najava dolaska velikih trgovinskih lanaca u Novi Sad pozitivan signal.

- Da bi se investitori gradnje modernih trgovačkih prostora, pre svega strani, odlučili da uđu na određeno tržište, potrebno je da ono bude ekonomski stabilno - jasan je Radojević. - Dolazak velikih trgovinskih kuća u Novi Sad donosi konkurenciju među raznovrsniju ponudu i niže cene. Dolazak trgovinskih lanaca će imati pozitivnih efekata na privredu, jer to znači novo zapošljavanje, kao i prihode od poreza, doprinosa i taksi, kojima će se puniti budžet.

Mr Milan Jarić, direktor Spensa, objašnjava kako ovom centru žele da vrate staru slavu, koristeći pre svega njegove sportske kapacitete, u kojima leži veliki potencijal.

- Taj potencijal obavezuje nas da, mesto na kom se okupljaju sportisti, ponovo postane mesto na kom se mogu kupiti najpoznatiji svetski brendovi - jasan je Jarić.

- Želimo da Spens postane novosadsko Ušće. Već smo u kontaktu sa predstavnicima nekih od renomiranih svetskih brendova, i spremni smo da im ponudimo uslove kakve oni očekuju...

Postojeći tržni centri u gradu, ukoliko žele da opstanu i pridobiju potrošače, kako savetuje Radojević, to će najbolje učiniti kroz zdrav konkurentski odnos i kroz širi i kvalitetniji asortiman proizvoda.

- Njihova ponuda mora se stalno obnavljati jer se navike i potrebe potrošača menjaju. Na taj način će pridobiti potrošače i očuvati i povećavati svoj promet - poručio je Radojević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar