Sve bliži rok za drugu ratu poreza, a Novosađani i dalje bez rešenja

Iako je rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu 16. maj, Novosađani još nisu dobili poreska rešenja.

U Poreskoj upravi još u martu su rekli da će se potruditi da Novosađani poreska rešenja dobiju što pre, ali to se nije dogodilo.

Rešenja su kasnila i prošle godine, većina građana ih je dobila tek u avgustu. U Poreskoj kažu da to u suštini nije problem, jer poreski obveznici samo treba da upišu isti iznos kao i za drugu ratu iz prethodne godine.

Inače, ne postoji nikakav zakonski rok koji definiše kada poreske uprave moraju da obračunavaju porez, pa samim tim pravno ne postoji kašnjenje rešenja - ali to ne sprečava državu da građanima definiše rokove za plaćanje ovog troška. Podsetimo još da je početkom ove godine smanjen iznos kazne koju plaćaju oni koji zakasne sa porezom.

U Gradskoj poreskoj upravi su ranije rekli da su Novosađani veoma redovne platiše, što pokazuje podatak da je procenat naplate poreza na imovinu fizičkih lica za 2015. godinu iznosio više od 90 odsto.

Inače, dugogodišnji problem u naplati poreza na imovinu predstavlja neprijavljivanje i nedostatak kontrole imovinskog poseda, što dovodi do lažne statistike i pojedinaca koji uopšte ne plaćaju porez.

Kako bi obračunala ko sve plaća porez na imovinu, Gradska poreska uprava mora da analizira i pripremi sve prijave i izmene u imovini koju su podneli građani. Krajem prošle i početkom ove godine pristiglo je 3.872 novih poreskih prijava građana, što je dosta veći broj u odnosu na isti period prošle godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar