Svaki ćata da ozakoni 30 nekretnina mesečno

Sve opštine i gradovi trebalo bi u naredne tri godine da završe postupak legalizacije više od dva miliona bespravno izgrađenih objekata. Koliko je težak posao pred njima svedoči i podatak da je u proteklih godinu i po dana, od trenutka donošenja novog Zakona o ozakonjenju, rešenja dobilo svega 86.000 vlasnika nekretnina, što je tek 4,2 odsto.

Kako bi ubrzali činovnike, u resornom ministarstvu su uveli kvote po kojima svaki zaposleni na poslovima ozakonjenja dnevno mora da obradi 15 zahteva i da mesečno donese 30 rešenja o ozakonjenju. Takođe, prilikom donošenja inspekcijskih rešenja o rušenju, kojima se započinje postupak ozakonjenja po službenoj dužnosti, određena je kvota od 40 rešenja dnevno po zaposlenom. Nadležni očekuju da će ova mera doprineti da se postupak legalizacije konačno ubrza. Ispunjavanje utvrđenih kvota kontrolišu na osnovu izveštaja koje im gradovi i opštine šalju jednom nedeljno.

U Ministarstvu kažu da su postupak ozakonjenja podelili u tri faze, od kojih je prva konačno završena. Tvrde da sada imaju konačan spisak, odnosno 2.050.614 nelegalno izgrađenih objekata u bazi. Druga faza je donošenje rešenja građevinskih inspektora o rušenju, kojima se započinje postupak ozakonjenja po službenoj dužnosti. Do sada je inspekcijskim rešenjima o rušenju obuhvaćeno 405.645 nezakonito izgrađenih objekata, odnosno tek petina popisanih „divljih” nekretnina. Poslednja etapa je donošenje rešenja o ozakonjenju.

- Analizirali smo broj nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji svake lokalne samouprave i na osnovu toga, pored broja trenutno zaposlenih na poslovima ozakonjenja, odredili smo i potreban broj dodatno angažovanih na poslovima ozakonjenja - navode u resornom ministarstvu. - Svi kapaciteti lokalnih samouprava nadležnih za poslove ozakonjenja, zajedno sa 1.056 novoangažovanih osoba na ovim poslovima, usmeriće se isključivo na donošenja rešenja o ozakonjenju.

U Ministarstvu građevinarstva tvrde da su popisali sve nezakonito izgrađene objekte na teritoriji Srbije.

- Ukoliko se utvrdi da je neki objekat ipak promakao, a to ne može biti veliki broj, ti objekti će morati dodatno da se popišu po obaveštenju građana - navode u resornom ministarstvu. - U tom slučaju će građevinski inspektor popisati objekat pre donošenja rešenja o rušenju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar