“Švajcarci” žure u evro

Više od 400 građana koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita odlučilo je da iskoristi jedan od četiri ponuđena modela Narodne banke Srbije kako bi rešilo svoj problem. U NKOSK kažu da su zatrpani zahtevima koje prosleđuju banke i očekuju da će u narednom periodu oko 3.000 građana pronaći najbolje rešenje.

Prema podacima NKOSK, osigurano je oko 90.000 stambenih zajmova, od toga je oko 18.600 stambenih pozajmica u švajcarskim francima. Građani koji su se opredelili za kredite u ovoj valuti zapali su u probleme pre svega zbog naglog skoka švajcarskog franka, tako da su njihove rate početkom godine bile uvećane za oko 15 odsto. Sada su im banke ponudile mogućnost da svoje zajmove prebace u evre, da dobiju povoljniju kamatu u evropskoj valuti i povoljniji kurs. Takođe, mogu da produže rok otplate. Sve ovo moguće je bez dodatnih troškova. Ni NKOSK ne naplaćuje bilo kakvu naknadu za svoje usluge. Potrebno je samo u slučaju konverzije uraditi izmenu upisa hipoteke.

- Građani treba da odu do svoje banke ili da pogledaju ponudu koju su im banke uputile i da zajednički nađu najbolje rešenje - kaže Maja Kosovčević, direktor NKOSK. - Mi dnevno dobijamo 20 do 30 zahteva za promenu uslova za dalje korišćenje stambenih kredita u švajcarskim francima. Trudimo se da ih u što kraćem roku obradimo i vratimo bankama. Prema dosadašnjem odazivu, primećujemo da su se građani najviše opredeljivali za model tri i četiri, bez konverzije, odnosno prelaska na evro.

Pojedine banke su se odlučile da ponude još povoljnije uslove nego što je NBS to učinila. Tako je kamata za prebacivanje kredita iz "švajcarca" u evro ispod tri odsto. Osim toga, neke banke su u aprilu korigovale svoje kamate i na zajmove u francima kako bi ispoštovale zakonske uslove. To je dodatno smanjilo rate kredita. Sada se kamate na stambeni kredit u švajcarskim francima kreću od 1,50 do 3,20 odsto na godišnjem nivou.

- U početku, veći broj građana je bio zainteresovan za konverziju i prelazak u evro, ali je sada sve više onih koji su zainteresovani za model umanjenja mesečne rate za 20 odsto i za umanjenje kamate za jedan procentni poen - ističe Kosovčević.

eko-franak-MALA

ČETIRI MODELA

NBS je propisala da se zaduženima u "švajcarcima" ponude četiri modela. Prvi je pretvaranje duga iz franka u evro, po kursu povoljnijem za pet odsto. Drugi je konverzija zajmova u evro, uz snižavanje kamate koju banka primenjuje na kredite u evrima za jedan procentni poen na godišnjem nivou. Treći je da kredit ostane u francima, ali da se kamata na godišnjem nivou umanji za jedan procentni poen. Za sva tri modela predviđena je mogućnost produženja roka otplate. Četvrti model NBS je da kredit ostane u "švajcarcima", ali se iznos rate snižava za 20 odsto od ugovorenog iznosa u periodu od tri godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar