Subotičani redovno plaćaju porez

Uprkos krizi i besparici, Subotičani uredno plaćaju porez na imovinu. Ove godine uveden je nov obračun poreskih zaduženja za stanove i kuće, a po novom, oporezuje se i poljoprivredno i šumsko zemljište, pa građani svakodnevno dobijaju nova poreska rešenja.

U Subotici, koliko se obaveza obračuna građanima, toliko se godišnje i naplati poreza na imovinu, kažu u lokalnoj poreskoj administraciji. Od 2008. godine, od kad porez na nekretnine prihoduju lokalne samouprave, problema sa naplatom u tom gradu uglavnom nema.

Međutim, Subotica je jedan od retkih gradova koji je obavezao građane na ponovno podnošenje poreskih prijava, što je omogućeno setom ovogodišnjih poreskih zakona:

"Preko 60.000 prijava smo primili", kaže Anka Trifunović, šefica Službe lokalne poreske administracije. "Prošle godine smo primili 80.000, a ove godine se očekuje više zbog oporezivanja poljoprivrednog zemljišta. Po nekoj slobodnoj proceni, malo više od polovinnj građana se prijavilo."

Koliko je situacija sa ponovnom prijavom nekretnina u Subotici šarolika, pokazuje i anketa među građanima. Neki su podneli poreske prijave, pojedini su već i platili za prvi kvartal, dok su neki iznenađeni vešću da moraju podneti nove prijave.

Subotičani se uglavnom ne žale na poreske stope na imovinu, jer se one nisu menjale. Uprkos promeni obračuna, kako kažu u lokalnoj poreskoj administraciji, većih promena u zaduženjima nema.

"U Subotici nije bilo velikih izmena ni oscilacija, što se tiče rešenja o porezu na imovinu, ako se nije menjala kvadratura ili godina izgradnje", ističe Anka Trifunović. "Porez se povećao za nekretnine koje su stare i koje su imale prijavljen nizak kvalitet objekta."

Poreznici upozoravaju da su nedavno usvojenim izmenama Zakona o poreskom postupku pooštrene mere za one koji ne podnesu prijave ili daju netačne podatke, kao i za neblagovremeno plaćanje poreza, što građane može da košta od 15 do 150 hiljada dinara prekršajne kazne.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar