Subotičani (ne)kupuju vikendice

Palić je oduvek omiljena destinacija turista i izletište Subotičana. Nekada su sva velika subotička preduzeća u "Vikend naselju" imala svoja radnička odmarališta. Iako ima izuzetaka, sada je većina njih oronula, kao što su i preduzeća propala. A kada bi imali novca, da li bi Subotičani sada kupili vikendicu?

"Da imamo novca, možda bismo kupili vikendicu na Paliću kako bi porodica provela vikend u prirodi. Nekada je "Zorka", u kojoj sam radio, tamo imala odmaralište pa smo išli svake godine", kaže penzioner iz Subotice.

Subotičanka koja stanuje u naselju "Makova sedmica" nije zainteresovana za kupovinu vikendice.

"Živim u kući. Zato mi ne treba i vikendica. Da živim u stanu, možda bih je kupila", kaže gospođa.

Kao i oko mnogih drugih tema, i oko ove Subotičani imaju podeljena mišljenja.

"Ne bih ovde kupio vikendicu. Nije tu vazduh baš dobar, a i voda je prljava. Leti ima i dosta komaraca. Za tako nešto bih bio zainteresovan da je na planini", kaže drugi Subotičanin.

Đuro Gavrić, vlasnik agencije za nekretnine iz Subotice, kaže da je interesovanje za kupovinu vikendica malo, iako se stari objekti mogu kupiti za sumu između pet i deset hiljada evra, što znači i da su četiri puta jeftinije od kuća.

"Moram da kažem da je interesovanje za vikendice u Subotici mnogo manje nego pre 20 ili 30 godina. Ono što je napravljeno 70-ih i 80-ih godina i danas stoji, a sada se veoma retko traži i građevinska dozvola za novu vikendicu. Potražnja je slaba, ali i ponuda", kaže Đuro Gavrić, vlasnik "Top Tip" Agencije za nekretnine iz Subotice.

Ivana Anđelković, marketing menadžerka iz Turističke organizacije Subotice, kaže da su i vikendice na Paliću u ponudi za noćenje gostiju u privatnom smeštaju, ali da i bez njih ima dovoljno smeštajnih kapaciteta.

"Zakon o turizmu ne prepoznaje vikendicu kao kategoriju za obavljanje delatnosti, ali svi objekti, odnosno stambene jedinice koje ispunjavaju minimalne tehničke uslove za dobijanje jedne "zvezdice" u privatnom smeštaju, mogu da se kategorišu. Tu spadaju i vikendice", kaže Ivana Anđelković, marketing menadžerka u Turističkoj organizaciji Subotice.

Pored Palića koji, uz oronule vikendice ima i brojne luksuzne vile, vikendice su primamljive i na Kelebiji, u Hajdukovu i Bačkim vinogradima, ali zbog nedostatka ne samo novca već i slobodnog vremena, Subotičanima uglavnom ostaju samo kao uspomena na prošla vremena.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar