Subotica: Rast prometa nekretnina

Protekla, 2014. godina bila je značajnije bolja po prometu nekretnina u Subotici u odnosu na 2013-tu, posebno u drugoj polovini godine, ocenjuju agenti nekretninama.

Prema rečima direktora agencije "Top Tip" Đure Gavrića, promet je porastao, porasla je ponuda, ali i potražnja, pogotovo za stanovima u novogradnji.

On je dodao da su nekretnine zadržale cene iz ranijih godina. Tako je prosečna cena kvadratnog metra 450 evra u naselju Prozivka, 500 na "Radijalcu", dok se po ceni između 650 i 800 evra nudila novogradnja, za koji ocenjuje da je, iako skuplja, sve traženija.

Razlozi za to, po njegovim rečima, leže u visokim troškovima renoviranja starih i visoke energetske efikasnosti novih stanova.

S obzirom da su pooštreni uslovi gradnje, da se traži energetska efikasnost zgrada, nova gradnja je primamljiva, samim tim što je cena grejanja daleko niža i kontroliše se daljinski preko alokatora, dok u starim zgradama nemate mogućnost smanjivanja temperature, rekao je Gavrić.

Međutim, ovo još nije izazvalo investicioni bum u stanogradnji, koja je na nivou iz ranijih godina.

Tako su u Gradskoj službi za građevinarstvo prošle godine izdate 94 građevinske dozvole za izgradnju kuća, zgrada, magacina i industrijskih pogona.

Što se stanova tiče, izdate su dozvole za izgradnju nekoliko zgrada sa oko 130 stambenih jedinica, čija izgradnja je uglavnom započela.

Stanogradnja i uopšte građevinarstvo u Subotici, a verovatno i u Srbiji u prethodnoj godini je u sličnom, ako ne i istom stanju kao pre nekoliko godina. Ništa bolje ništa lošije i neki prosek koji smo imali od početka ove krize se održava. Gradnje ima, a da li je dovoljno ili ne teško je reći, rekao je šef ove službe Zoran Ćopić.

Što se tiče načina finansiranja kupovine nekretnina, agenti kažu da se polovina odlučuje za stambene kredite, dok ostali kupuju kešom. S tim da postoji i određeni deo kupaca koji svoje nekretnije kupuju kombinacijom ova dva vida finansiranja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar