Subotica: Milionski dugovi za zakup gradskih stanova

Grad raspolaže sa 217 stambenih objekata, ali ne postoji baza podataka ko su gradski podstanari i kolika su njihova dugovanja za struju i komunalije.

U stanovima koji su u vlasništvu grada stanuju građani koji spadaju u socijalnu kategoriju, a izdati su na osnovu komisijskih odluka a po kriterijumima koje donosi Centar za socijalni rad. Međutim, kada je sređena dokumentacija i napravljen registar stanova, utvrđeno je da mnogi građani duguju za kiriju, koja je u proseku 4.000 dinara mesečno, i da ta ukupna dugovanja prelaze cifru od 20 miliona dinara.

- Zakup stana kreće se od 2.000 do 8.000 dinara u zavisnosti koliko je on opremljen, a oko 90 ljudi koji u njima žive za kiriju duguje više od 100.000 dinara, dok postoje i oni čija dugovanja premašuju iznos od 300.000 dinara – navodi član Gradskog veća za socijalna pitanja Milimir Vujadinović.

On kaže da ukupno dugovanje nije malo, već je iznos koji se iz budžeta izdvaja za rad Narodne kuhinje. - Nema opravdanog dugovanja, ali negde je materijalna situacija korisnika zaista takva da on nije mogao da izmiri obaveze, a postoje slučajevi gde pouzdano znamo da korisnik nije u statusu socijalno ugroženog ili je naslednik spocijalno ugroženog, koji je u međuvremenu preminuo - kaže on.

U Gradskoj upravi kažu da nikoga neće izbacivati na ulicu, ali da se zakonske obaveze moraju poštovati, kao i da će svaki slučaj zasebno razmotriti. Tamo gde se bude utvrdilo da je dug "opravdan" doći će do njegovog reprograma, dok tamo gde se bude videlo da ne postoje nikakvi zakonski uslovi da neko zadrži pravo stanovanja i pri tome odbija da se povinuje gradskoj odluci, verovatno će biti potrebna asistencija MUP-a.

Poseban deo problema su dugovi za račune za komunalije i električnu energiju, koji dolaze na ime stanara i još uvek se ne zna koliki su. - Svi računi su na na stanare i zato mi nemamo uvid kolika su dugovanja nad nekretninama koji su vlasništvo grada, dakle svih Subotičana – dodaje Vujadinović.

Formirane su tri komisije koje rade obilazak svakog objekta pojedinačno i, kako kaže Vujadinović, "ne iz fotelje", nego na licu mesta utvrđuju situaciju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar