Stručnjaci: U Budimpešti i Pragu se isplati kupovati kancelarijski prostor

Ulaganja u nekretnine u Zapadnoj Evropi dostigla su nivo od pre krize, međutim region centralno-istočne Evrope nije ni blizu toga, naglašeno je na konferenciji u Londonu, koja je okupila investitore iz čitave Evrope.

Glavni razlozi za takvo stanje su „manji kapital koji pristiže u region, nedostatak kvalitetnih investicionih ulaganja, te politički i ekonomski rizici sporog oporavka Centralno-istočne Evrope“, zapisao je u belešci Dr Neil Blake direktor odeljenja za Evropu i Bliski Istok pri CBRE grupi. Po njegovom mišljenju, visoka politička nestabilnost i pad konkurentnosti bile su glavno obeležje ovog regiona tokom financijske krize.

Ali, uprkos ovim problemima region ima mnoge prednosti, smatra on.

Jaka unutrašnja potražnja, izgledi za ekonomski rast koji prevazilaze očekivanja, i velika potražnja za kancelarijskim prostorom, sve to čini ovaj region atraktivnim za ulaganja, piše u zabelešci.

Dr Blake smatra da je odsustvo interesovanja za ova tržišta nedostatak strožije zakonske regulative. „Svako može da gradi kako hoće“, kaže ekspert, a to izaziva nestabilnost na tržištu i odbija investitore koji su manje skloni riziku.

Učesnici konferencije su se složili da se u region Centralne i Istočne Evrope sliva kapital iz područja iz kojeg nikada pre nije. Azijski investitori su uglavnom privučeni mogućnostima velikog prinosa. Međutim, oni su obično nevidljivi jer se njihov kapital na ova tržišta uliva kroz velike zapadnoevropske kompanije za upravljanje imovinom.

Dok visoki prinosi na ulaganja u nekretnine i snažan ekonomski rast privlače investitore, nedostatak transparentnosti ih odbija, smatraju učesnici konferencije. Nadalje, tržišta u ovom delu Evrope su manja od onih na Zapadu, tako da je problem i likvidnost.

Međutim, kako je zaključio Otis Spencer menadžer u „Peakside Capital“: „kada raste ekonomija raste i potražnja za nekretninama“.

Veličina tržišta je veoma važna za mnoge investitore. Dok Istočna Evropa (uključujući i Tursku) čine 50 odsto od ukupnog broja stanovnika u Evropi, udeo istočno evropskog BDP-a je samo 20 odsto. Šta je još gore, investicije u ovom regionu čine samo 10 odsto evropskih investicija. „Ukupno tržište kancelarijskog prostora u Varšavi (najvećem regionalnom centru) veličine je koliko i prazan prostor na takvom tržištu u Parizu„, kaže John Verpeleti izvršni direktor u odeljenju za Istočnu Evropu u „Colliers International“.

Šta treba kupovati u Centralno-istočnoj Evropi

Po mišljenju direktora „Peakside Capital“ najatraktivnije investicije u regionu centralno-istočne Evrope su outlet centri i studentski domovi.

Robert Martin smatra da se u Budimpešti i Pragu ovih dana isplati kupovati kancelarijski prostor. On je mišljenja da treba izbegavati kupovanje maloprodajnog prostora jer širenje e-trgovine predstavlja veliki rizik za ovaj sektor nekretnina.

Kad su u pitanju industrijske nekretnine stručnjaci veruju da u tom sektoru nema dovoljno prostora zbog nekoliko velikih igrača koji dominiraju regionom, a oni su najbolje investicije već rezervisali za sebe tako da ostali teško mogu da se probiju na ovom polju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar