Stanovi “skaču”, “gradovi duhova” prete

Prema nezavisnoj studiji agencije Čajna Indeks Akademi (CIA), prosečna cena novog stana u 100 najnaseljenijih gradova u Kini je porasla 0,95 odsto u avgustu u odnosu na juli, na 10.787 juana (1.505 evra) po metru kvadratnom. To je četvrti uzastopni rast na mesečom nivou, ali i prvi rast na godišnjem nivou.

Na godišnjem nivou u avgustu je zabeležen rast od 0,15 odsto, prvi u poslednjih 11 meseci.

Cene novih stanova u deset najvećih kineskih metropala su prošlog meseca porasle na godišnjem nivou 3,83 odsto na 19.962 juana po kvadratnom metru posle julskog poskupljenja od 1,3 odsto, prenosi list Figaro.

Poskupljenje nekretnina dolazi posle dugog perioda krize na kineskom tržitu nekretnina posustalog posle perioda procvata.

Kako bi stimulisala kupovinu nekretnina, centralna kineska banka (PBOC) snizila je u martu minimalan iznos učešća za kupovinu druge nekretnine sa prethodnih 60 ili 70 odsto na 40 odsto, a vlada je najavila da će on biti dodatno snižen na samo 20 odsto.

PBOC je uvela niz monetarnih olakšica, kao što je smanjenje kamatnih stopa, smanjenje stope obavezne rezerve, učinivši kredite za nekretnine privlačninijim.

"Tržište nastavlja da se oporavlja pod uticajem monetrnog labavljenja a nedavne najavljene mere centralne banke dodatno će ohrabriti kupce", smatraju analitičari kineske agencije CIA.

Međutim, i pored ovih olakšica, biće potrebno dosta vremena kako bi se prodale zalihe praznih stanova posebno u takozvanim "gradovima duhova" u kojima su čitavi kvartovi potpuno nenaseljeni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar