Stan od države čeka 19.322 oficira i podoficira

Bez rešenog stambenog pitanja je 19.322 aktivna i penzionisana pripadnika vojske. Najteže penzionerima koji su službovali u Ju-republikama podelom 132 stana aktivnim i penzionisanim vojnim licima u sledećih mesec dana Ministarstvo odbrane zapušiće samo jednu malu pukotinu u stambenom zbrinjavanju. Stan od države, naime, čeka ukupno 19.322 oficira i podoficira, ali i civila koji su radni vek proveli u vojsci.

Posle dužeg zatišja o velikom broju nerešenih stambenih pitanja pripadnika vojske, iz Ministarstva odbrane počeli su da stižu pozitivni signali. Kada će taj spisak biti istopljen, odnosno kada će vojnici i njihove porodice dobiti krov nad glavom, zasada niko nema odgovor.

- Reč je o zahtevima koji datiraju još iz devedesetih godina, od kada su ljudi na listama čekanja - kaže ministar odbrane Bratislav Gašić. - Uručenjem ključeva stanova koji su spremni za podelu do polovine avgusta biće zaokružen dogovor sa Građevinskom direkcijom Srbije, prema kome je vojska dobila gotovo 1.000 stambenih jedinica. Država više ne sme da dopusti da pripadnici vojske na stan čekaju i po 20 godina.

Plan Ministarstva odbrane za rešavanje stambenih pitanja zasniva se na planu prodaje viška vojne imovine sa opštinama i gradovima. Zemljište i zgrade lokalne samouprave plaćale bi stanovima, u koje bi se uselili vojnici. Dosadašnja iskustva u ovom poslu, međutim, daleko su od idile. Razmena ide sporo, a veliki broj opština “zakinuo” je vojsku na kvadratima koji su bili dogovoreni umesto cene za vojna dobra. Ministarstvo odbrane, zato, povelo je akciju “pritezanja” samouprava koje nisu ispoštovale ugovore.

- U saradnji sa bankama i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita, nastavićemo akciju kreditiranja aktivnih vojnih lica, koja tako mogu da na najlakši način reše svoje stambeno pitanje - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Za tu svrhu nedavno su odobrena dodatna sredstva u visini od 157 miliona dinara.

U najtežoj poziciji bez sumnje su penzionisani pripadnici vojske koji su službovali u bivšim jugoslovenskim republikama. Oni su se po tadašnjoj preporuci države odrekli svojih stanarskih prava. Reč je o 2.500 porodica, od kojih čak 350 i danas živi u kasarnama i drugim vojnim objektima. Upola manje ih je u vojnim samačkim hotelima, a blizu 2.000 porodica vojnih beskućnika živi pod kirijom. Oni su izgubili gotovo svaku nadu da će država ispuniti svoj deo dogovora.

- Nadamo se, ali ne verujemo - ne krije razočaranje Nada Pavićević iz Udruženja vojnih beskućnika Srbije.

- Ministri se već godinama menjaju, ali problem niko ne rešava.

“STEPA” DOBAR MODEL

Jedno od rešenja za obezbeđivanje većeg broja krova nad glavom za ljude u vojsci vidi se u najavljenoj jeftinoj stanogradnji, koja bi mogla da zaživi na velikim vojnim parcelama. Model iz naselja “Stepa Stepanović” pokazao se kao dobar, pa bi mogao da se primeni i na druge lokacije u Beogradu, ali i u drugim gradovima. Na spisku viška vojnih dobara su i izuzetno atraktivni placevi u Zemunu, na Dorćolu, Banjici... Ovaj posao mogao bi i da razmrda uspavanu vojnu građevinsku operativu koja ima kapacitet za deo podizvođačkih poslova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar