Stan na dan remeti tržište nekretnina

Koncept stan na dan, osim što pospešuje razvoj turizma dovodi i do niza problema sa kojima lokalno stanovništvo, kao i lokalne uprave moraju da se izbore.

Dovodi do poremećaja na tržištu – smanjenje broja stambenih jedinica za život porodice i, shodno tome rast cena nekretnina. Zbog toga dolazi do izgradnje novih kapaciteta, a time i izmeštanja stanovništva iz gradskih centara na jeftinije lokacije. Stanovništvo se tako udaljava od postojećih infrastrukturnih objekata (škole, vrtići, bolnice, pozorišta, itd.) To smanjuje iskorišćenost tih objekata, kao i kvalitet života pojedinaca. Već opterećena putna infrastruktura postaje još opterećenija, usled masovne migracije radnika od kuće do radnog mesta i nazad.

Priča se može svesti na pitanje kako efikasno iskoristiti postojeću infrastrukturu, smanjiti budžetska izdavanja, kao i održati cenu stanovanja koliko-toliko stabilnom, a istovremeno dozvoliti kratkoročno iznajmljivanje stanova?

Potrebno je razlikovati stambenu jedinicu za život porodice (kupljen ili iznajmljen) i stambenu jedinicu za kratkoročno izdavanje. Prva je životni prostor, dok je druga kapitalna investicija, sa ciljem bržeg povratka investicionog kapitala. Ako je već neophodno da ovo rešenje prouzrokuje promenu anatomije grada, onda bi taj isti uzrok trebalo i da finansira izgradnju novih infrastrukturnih objekata, a ne da te iste troškove snosi poreznik koji ne učestvuje u dobiti od izdavanja.

U svetu se vodi ozbiljna rasprava o ovim problemima, i predloženo je više rešenja. Izdvojio bih dva koja se naglašavaju po pragmatičnosti. Prvo rešenje je zoniranje, to jest zgrade u kojima je dozvoljeno kratkoročno i dugoročno izdavanje stanova. Tako bi cene nekretnina za život bile niske, postojeća infrastruktura bi bila bolje iskorišćena, a infrastruktura za turizam imala bi svoje specifičnosti (stajališta gradskog prevoza bi mogla imati uputstva na srpskom i engleskom). Drugo rešenje jeste licenciranje, to jest ograničavanje broja jedinica za izdavanje u nekoj zoni ili gradu uopšte. Ovo rešenje je slično taksi licencama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar