Stambeni kompleksi oborili bi cene

Beograd - Građevinsko-industrijska komora pozdravila je inicijativu vlade da se omogući državi da besplatno daje građevinsko zemljište za izgradnju jeftinih stanova.

"Tako će građani lakše doći do krova nad glavom", izjavio je potpredsednik komore, Goran Rodić.

Jeftina stanogradnja bi u znatnoj meri zaposlila domaću građevinsku industriju, koja je sada na kolenima, rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, izgradnja velikih stambenih kompleksa uz pomoć države, kao što je bila gradnja voždovačkog naselja "Stepa Stepanović" u Beogradu, mogla bi da spusti cenu stambenih kvadrata toliko da stanovi budu znatno jeftiniji. Tome bi, kako kaže, doprineli i jeftini krediti sa kamatama koje bi sa svim troškovima iznosile svega tri odsto, ali i druge olakšice od lokalnih samouprava i države.

Rodić posebno napominje da bi se stanovi, bez obzira na to što bi bili jeftini, gradili po svim propisima i predviđenim standardima.

"Ti stanovi bi se gradili u velikim gradovima Srbije i to u trećoj ili četvrtoj zoni, gde su manje dadžbine i komunalije, i mi to kao građevinska industrija pozdravljamo", naglasio je stručnjak građevinske komore.

U Srbiji već ima gotovih stanova čija se cena kreće, kako je rekao, između 450 i 750 evra po kvadratu, a u Beogradu u četvrtoj ili petoj zoni cena stana je pala ispod 1.000 evra za kvadrat.

Rodić je poručio da "esnaf" podržava inicijativu koja će omogućiti izgradnju jeftinih stanova.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio četiri mere koje će podići srpsku privredu, povećati broj zaposlenih, pospešiti investiranje u Srbiju, te obezbediti jeftin krov nad glavom.

Za jeftine stanove i "kranove po celoj zemlji", predviđen je poseban paket mera, jer to je, ocenjuje premijer, oblast u kojoj imamo najveće probleme, pre svega u građevinskoj industriji, koja beleži najveći pad iz godine u godinu.

Zato će, kako kaže, biti donete odluke da država ima pravo da daje besplatno zemljište, ali da cena kvadrata bude niska.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar