Šta sve treba proveriti pre renoviranja tavana

Pretvaranje tavanskih prostora u koristan, stambeni, jedan je od načina da dođete do proširenja već postojećeg stana ili do svog kutka uopšte. 4

Nekad može delovati da su mogućnosti mnogobrojne, ali ipak treba voditi računa o mnogim pojedinostima.

Ukoliko se prostor nalazi u stambenoj zgradi sa više stanova, prvenstveno bi trebalo proveriti da li je skupština stanara voljna da vam ovaj tavan ustupi i ako jeste, pod kojim uslovima bi to bilo.

Sledeći korak je provera stanja u kome se tavan nalazi, šta je neophodno pre nego što se odlučite za renoviranje. Obavezno je proveriti vrstu i tip krovne konstrukcije, kao i raspored krovnih nosača ukoliko je konstrukcija od drveta ili čelika. Situacija je znatno lakša ukoliko je krov izrađen od kosih betonskih ploča, jer je u ovom slučaju prostor čist i neopterećen suvišnim elementima koji mogu otežati situaciju.

Vrlo je verovatno da će renoviranje biti slabo isplativo ukoliko je primarna krovna konstrukcija izrađena od drvenih ili čeličnih rešetki pošto bi organizacija prostora između njih bila gotovo nemoguća. U ovom slučaju možete nešto učiniti jedino ukoliko uklonite postojeći i napravite novi krov.

Takođe, valja proveriti od čega je izrađena tavanica poslednjeg sprata, to jest ako je ista kao u nižim etažama (armirano-betonska ploča) nećete imati problema, čak će biti moguće i otvaranje stepeništa kako bi se prostor povezao sa etažom ispod. U starijim objektima je situacija često znatno nepovoljnija, može se desiti da je konstrukcija poda tavana izvedena tako da po njoj hodanje ili dodatne izmene nisu moguće.

Za sve prethodno navedeno, obavezno je da konsultujete stručnjaka koji će vam predočiti sve prednosti i mane, kao i mogućnosti a naročito ograničenja prostora za koji ste zainteresovani. Vodite računa o položaju kanala već izvedenih instalacija za donje spratove, gabaritu objekta kako biste objektivno mogli da sagledate šta i po kojoj ceni možete dobiti.

Kako ovi prostori nisu projektovani za stalan boravak ljudi, u njima se retko ili gotovo nikad ne postavljaju termoizolacioni materijali, pa je od izuzetne važnosti da se uradi dobra izolacija kako ne biste imali klasičnu situaciju u starijim potkrovljima, a to je da je zimi u prostoru hladno, a leti nesnosno vruće.

Preporučljivo je odlučiti se za kvalitetne, savremene izolacione materijale, prednost bi trebalo dati onima prirodnog porekla, poput kamene vune. Ovi materijali su dobro poznati na domaćem tržištu, omogućuju da prostor diše i da se unutar stana stvori povoljna i prijatna mikro klima.

Pre otpočinjanja unutrašnjih radova, neohodno je proveriti i stanje krovnog pokrivača, uočiti eventualne tragove procurivanja ili slično, te ih sanirati u samom startu.

Uz sve pomenuto, imajte na umu da je u ovaj prostor potrebno dovesti potrebne instalacije: vodovod, kanalizaciju, električnu energiju, grejanje. Svakako da će sve ovo imati uticaja na konačnu cenu koštanja ovakve intervencije.

DOZVOLA

Ne smete da zaboravite da se ne može raditi nikakva adaptacija bez projekta potvrđenog od nadležnog organa lokalne samouprave, koji će u startu i propisati šta u svakom konkretnom slučaju može da bude izvedeno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Šta sve treba proveriti pre renoviranja tavana”

  1. Lila says:

    znam nekoliko osoba koje su preuredile tavanski prostor /posto je to bilo popularno resenje u Bgd.tokom 80.tih i 90 tig god , kada je gotovo sav tavanski prostoru u starim gradjevinama u Beogradu (povoljnim za adaptaciju radi visine i temeljnosti tih starih konstrukcija), taj prostor tavanski razgrabljen.O

Ostavi komentar