Šta možete da kupite za 30.000 evra u Beogradu?

Imate 30.000 evra za rešavanje stambenog pitanja, a želite da živite u Beogradu gde je kvadrat stambenog prostora najskuplji. Istraživali smo za vas šta možete i na kojim lokacijama kupiti za tu, ne tako veliku sumu, a kada je beogradsko tržište u pitanju.

Stan u Beogradu mogli biste da kupite i za 30.000 evra, ali najpre morate da se odlučite šta je za vas u toj kupovini prioritet. Za tu istu sumu novca mogu da se nađu stanovi različitog opisa na drugačijim lokacijama, a pravilo je da što je nekretnina udaljenija od centra, to je moguće naći veći i bolje opremljen stan.

“Stan za 30.000 evra? Nije nemoguće” – ovako su agenti za promet nekretnina odgovorili na pitanje da li može da se kupi stan u prestonici za ovu sumu novca. Za ovaj iznos smo našli i veoma interesantne nekretnine u ponudi na našem sajtu. Cene su poslednjih godina pale, navode iz agencija, i sada bi za taj novac mogla da se kupi, recimo skromna garsonjera blizu centra ili stančić od 30-35 kvadrata dalje od centra, čak i u novogradnji.


Koje lokacije gledati

Agenti za nekretnine su, govoreći o stanovima u Beogradu koje je moguće kupiti do 30.000 evra, rekli da će kao primer uzeti srednju vrednost kvadrata, da je dokumentacija stana uredna, da je zona “kako tako” gradjevinski i urbanisticki regulisana, da postoji naselje i infrastruktura, te da imate gradski prevoz.

U tom slučaju, za 30.000 evra mogu da se kupe stanovi u rubnim gradskim opštinama – Zemun- Zemun polje, Batajnica... Palilula- Ovča, Borča, Krnjača, Višnjica… Takođe, stanove do ovog iznosa možete naći i u Mirijevu, na kraju Zvezdare, zatim na Čukarici, Belim vodama, Žarkovu, Sremčici, Železniku…

Prema rečima agenata, u ovim delovima grada prosečna cena kvadrata je od 850 do 1.100 evra, s tim što bi trebalo imati u vidu da mali stanovi drže cenu, te da je kvadrat uvek skuplji kad je reč o garsonjeri, nego o trosobnom stanu ili onom koji ima jednu do dve spavaće sobe. Takođe, većina ovih stanova ima TA ili grejanje na gas, koje je uvek manje traženo od centralnog, barem kada je Beograd u pitanju.

Šta je trenutno u ponudi

Gledajući oglase pronašli smo za vas nekoliko zanimljivih ponuda. Recimo, našli smo oglas u kojem je na prodaju stan u Grockoj sa sledećim opisom: Uknjižen, useljiv, može na kredit. Ima 37 kvadrata, dve sobe, a košta 29.500 evra. Reč je o novogradnji, na prvom spratu trospratne zgrade, ima telefon, terasu, interfon, internet… U cenu doduše nije uključen PDV te bi trebalo računati na i taj trošak, ukoliko vam to nije prvi stan.

Za sličnu sumu, 29.000 evra, oglašena je prodaja stana u opštini Voždovac, Lekino brdo. Reč je o jednosobnom stanu od 27 kvadrata, stara gradnja, u prizemlju. U dodatom opisu stoji da je stan kompletno sređen, bez ulaganja, a postoji mogućnost pravljenja galerije.

Tako recimo, našli smo oglas u kojem se nudi stan na Senjaku za 23.900 evra. Istina, reč je o garsonjeri za jednu osobu od 15 kvadrata, na prvom od četiri sprata, koja je, kako je navedeno, useljiva, svetla…
Među oglasima ima i prostranijih stanova koji su blizu centra, ali su oni uglavnom u suterenu. Ipak, kada krenete u potragu za svojim novim domom, budite uporni i strpljivi i isplatiće vam se.

Ima nekretnina, vodite računa o papirima

Kada kupujete stan, pa i za 30.000 evra, bitnije je da gledate kakvo je papirološko stanje nego da li je stan ruiniran ili nije. Nije problem ni ako je nekretnina u procesu legalizacije, jer se država upravo sada trudi da uz odgovarajuću naknadu legalizuje sve objekte.
Međutim, tu je pitanje da li ćete morati da platite kakav god trošak za legalizaciju. Dakle, može da se desi da 30.000 evra nije sve što ćete platiti, već slede i troškovi uvođenja nekretnine u legalni sistem, a ti troškovi su varijabilni i za sada nepoznati, pa prilikom odabira stana obavezno proverite i svu papirologiju.

Dalje, kupac mora da razmisli da li za taj novac želi da kupi gotovu nekretninu u nekom delu grada koju samo treba da okreči i može da se useli, ili mu je cilj samo da ima krov nad glavom u centru, pa će sređivati vremenom. Nije ista cena kad platite stan u fazi zidanja ili stan u takozvanoj sivoj fazi. Tada stan može da se dobije za manje pare, pa za 30.000 evra možete dobiti veću kvadraturu, nego kad kupujete završenu nekretninu.

Ukoliko kupujete stan direktno od investitora, odnosno stan u novogradnji, nećete imati trošak agencije, koji najčešće imate kada kupujete stari stan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar