Šta donosi izgradnja jeftinih kvadrata

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova u Srbiji trebalo bi da počne do kraja godine, a prvi korak će biti dodela besplatnih placeva, najavljeno je nakon razgovora premijera Aleksandar Vučić s predstavnicima građevinske industrije.

Kako je takođe ranije najavljeno, cena stanova bi bila između 350 i 400 evra kvadrat, kamata za otplatu tih stanova bila bi nešto veća od tri odsto, krediti bi se otplaćiva od 20 do 30 godina, a to znači da bi mesečna rata za stan od oko 80 kvadrata bila oko 120-130 evra. Stanove će moći da kupe sve zainteresovane porodice.

Takođe, stanovi se neće graditi u centru gradova, ali neće biti ni loši placevi. Takođe, najvljeno je da će jeftina stanogradnja, osim u Beograd, stići i u Novi Sad, Zrenjanin, Kikindu, Niš, Kragujevac...

- Za uspeh tog posla potrebni su besplatni placevi koje treba da obezbedi država, da se lokalne samouprave odreknu naknada za infrastrukturu, ali i da se proizvođači građevinskog materijala uključe obarajući cene svojih proizvoda – rekao je potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore“ Srbije Goran Rodić.

– Izgradnja velikog broja jeftinih stanova uz pomoć države pokrenuće domaću građevinsku industriju i uposliti građevinare. Na izgradnji jeftinih stanova biće indirektno zaposleno nekoliko desetina hiljada ljudi, a sve što država bude uložila, biće joj i vraćeno jer će oni koji budu angažovani plaćati poreze i puniti državnu kasu. Takođe, niko ne sme da očekuje neku veliku ili ekstradobit od izgradnje tih stanova. To mora biti posao gde će se pokriti troškovi s nekim minimalnim profitom, da bi se mogli servisirati neki dugovi iz prošlosti, ali od velikog značaja je to što će se veliki broj ljudi vratiti na posao.

Po njegovim rečima, srpsko građevinarstvo je u problemima i Srbiji je potreban veliki broj jeftinih stanova. Firme više ne mogu računati na to da se bogate na stambenim kvadratima – cilj je da građevinska industrija i radnici prežive. Rodić je kazao da je moguća izgradnja stanova po 350 i 400 evra kvadrat, i zbog tih poslova mnogi proizvođači građevinskog materijala će moći ponovo da pokrenu porizvodnju.

- Firme tipa „mašna-tašna” biće isključene iz novih poslova – naglasio je on.

Kako je kazao Rodić, stanovi će se graditi na državnim lokacijama širom Srbije gde je bila prisutna Vojska Srbije, a sada su napuštene ili nikada nisu privedene nameni.

- Trebalo bi birati one lokacije na kojima je ulaganje u infrastrukturu najmanje ili gde ona već postoji – rekao je taj stručnjak „Građevinske komore“. - Reč je o velikom broju stanova, i na tom poslu bi svi imali dobit – i kupci, i država, i investitor, i izvođači.

U Novom Sadu spremili placeve

Grad Novi Sad trenutno raspolaže građevinskim zemljištem na više lokacije, čija namena je izgradnja objekata više porodičnog stanovanja i za koje su već doneti urbanistički planovi. Parcele koje su u vlasništvu Grada i koje mogu odlukom Skupštine grada biti određene za realizaciju projekta izgradnje jeftinih stanova nalaze se u različitim krajevima grada, odnosno na Detelinari, u Veterniku, na Čeneju..., potvrđeno je u JP „Zavod za izgradnju grada”.

Tako na Detelinari u Ulici Đule Molnara, Grad poseduje građevinsko zemljište namenjeno za izgradnju tri stambene zgrade, na kojem je moguće izgraditi oko 8.000 m² stambenog prostora, dok je u Veterniku, u Ulici Milana Tepića, moguće izgraditi oko 5.000 m² stambenog prostora.

Takođe napominjemo da je JP „Zavod za izgradnju grada”, u saradnji s gradskim upravama, spreman da se uključi u realizaciju projekta izgradnje jeftinih stanova, što podrazumeva pripremu materijala za donošenje odluke Skupštine grada kojom će se opredeliti parcele namenjene realizaciji tog projekta, za otuđenje građevinskog zemljišta i njegovo privođenje nameni u skladu s urbanističkim planovima, kao i aktivnosti na opremanju zemljišta objektima komunalne infrastrukture.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar